Регион Србија

Ево шта се десило након ОТВАРАЊА ГРАНИЦЕ: ЦРНОГОРЦИ НАЈАВИЛИ УКИДАЊЕ ТЕСТОВА ЗА СРБЕ?

Црна Гора је најавила могућност укидања тестова на улазу у Црну Гору, уколико се настави побољшање здравствене ситуације у Србији, а ево каква је тамо тренутна ситуација.

Тијана Котарац из Туристичке организације Будве изјавила је, да је након отварања границе, у хотелима већ појачано букирање туриста из Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Што значи да постоји очигледна намера и жеља да се дође овде на море. Цене су вероватно најприступачније икада, које се вероватно неће никада поновити – каже она.

Говорећи о мерама које су на снази у Будви, рекла је да је и на отвореном обавезно ношење маски и дистанца од два метра.

– На плажама не треба. Дозвољено је да четворо људи седи заједно за столом у ресторанима и кафићима, осим ако су породица. Ове године је евидентно некако сређеније, уређеније, можда је успостављен неки ред који је требало давно да се успостави, све је много прегледније и много интимније за госте који дођу на будванску ривијеру – каже она.

Она је проговорила и о ценама, а ево каква је тренутно ситуација:

– Када је у питању плажни мобилијар, на појединим деловима је и бесплатно, а цене су од 5 до 10 евра за комплет (две лежаљке и сунцобран). Преко 10 евра нисмо евидентирали да постоји, а након 17х је плажни мобилијар бесплатан за све који дођу на купалиште – каже она.

У случају да се неко од туриста зарази током боравка у Црној Гори, каже Котарац, у случају лакшег облика се транспортује или својим возилом или авионом.

– Уколико дође до хоспитализације, сви трошкови су на рачун државе Црне Горе – каже.

Директор Инситута за јавно здравље Црне Горе Бобан Мугоша каже да су и даље на снази мере заштите, и то ове:

– Дозвољена су окупљања до 20 људи у затвореном, и до 40 људи на отвореном простору – појаснио је он и додао да је због предизборне кампање омогућен боравак до 50 људи у затвореном простору, а до 100 на отвореном.

Директор Института за јавно здравље напомиње да се на плажама неће носити маске, као и у националним парковима.

– За столовима у угоститељским објектима маске нису неопходне, али су обавезне приликом уласка и проласка кроз угоститељски објекат. Ограничење је до две особе за једним столом у затвореном простору, и четири особе на отвореном, уколико нису из исте породице – подсетио је Мугоша.

Извор: Srbijadanas.com