Србија

ГРАЂАНИ ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ! Ако вам стигне ова порука, нипошто не наседајте! У питању је велика превара!

Сваких неколико месеци у јавност испливају информације о преварама почињеним путем мобилних апликација за размену порука, у којима корисници буду оштећени за велике суме новца.

Представљамо вам лаке кораке које треба да пратите како вам се не би десило ништа слично.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У Србији је претходних недеља поново актуелна превара у којој се корисницима Андроид телефона на Цхроме претраживачу појављује оглас за ажурирање Вибер апликације, које је наводно неопходно да би се одблокирао Вибер налог – а да би се то десило, како тврде преваранти, потребно је послати СМС поруку

Иако је уложен велики труд да то визуелно делује веродостојно, имитирајући лого, фонт и препознатљиве боје, ово, наравно, нема никакве везе са компанијом Ракутен Вибер. У питању је премијум СМС сервис који наплаћује послате поруке чак 180 динара, а заузврат вам не даје апсолутно ништа. Може се десити да вас ова превара скупо кошта, јер ћете се слањем СМС поруке претплатити на сервис, који ће вам потом периодично (поједини и на дневном нивоу) наплаћивати СМС по 180 динара, иако га ви више нисте слали, нити захтевали било какву даљу акцију. Тако ће ваш месечни рачун нарасти до неслућених размера.

Најлакши начин да не будете преварени јесте да апсолутно никада не кликћете на “искачуће” рекламе на претраживачима, којима је циљ да код корисника изазову панику и наведу га на брзу и исхитрену реакцију, те на тај начин измаме новац.

Из компаније поручују да они од својих корисника неће никад тражити да пошаљете СМС поруку, а све новости у вези са овом платформом може се наћи искључиво на њиховим званичним каналима.

Уколико добијете овакву информацију, најбоље је да одмах искључите претраживач, покренете Вибер апликацију на свом телефону и уколико она ради – не постоје никакви проблеми, нити је потребно било шта да урадите да вам се „одблокира” налог, јер он и није блокиран. Ипак, уколико имате било какав проблем са покретањем Вибера, посетите Плаy Сторе уколико сте Андроид корисник и Апп Сторе за иПхоне уређаје, те проверите да ли сте преузели последњу верзију апликације. У питању су званичне “продавнице” апликације, у којима је ажурирање Вибера безбедно.

И за крај, да разбијемо још један мит – и оне ланчане поруке које сваких неколико дана добијате од својих познаника о томе како ће “Вибер ускоро постати платни“, такође су превара. Истина, нешто другачија превара, јер од вас не тражи новац, али свакако не треба да верујете у то, нити ће вам се било шта лоше десити ако поруке не проследите даље – Вибер неће почети да наплаћује својим корисницима слање порука, као ни позивање унутар апликације.

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Srbijadanas.com/ Б92