Србија

ГРАЂАНИ ОПРЕЗ: Ова грешка може СКУПО ДА ВАС КОШТА!

Стручњаци упозоравју да се на пут не би смело кретати неспремно и када смо уморни

Туристичка сезона је отварањем граница почела па су многи пожурили да искористе време до 1. септембра да се окупају. Први корак је тестирање. Други, да се стигне до границе и да тест не истекне. Тад се најчешће праве и грешке, за неке и погубне. Протекли викенд однео је шест живота већином због непажње возача и неприлагођене брзине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Стручњаци упозоравју да се на пут не би смело кретати неспремно и када смо уморни. Прво се мора проверити исправност возила јер сваки квар на путу може упропастити летовање.

Не треба кретати ноћу, јер организам је навикао да се у то време одмара. Доста удеса догоди се јер возач заспи.

Употреба сигурносног појаса је јако битна и позади и на предњим седиштима у великом броју удеса гину управо они који нису били везани.

– Још једном аплеујемо на све учеснике у саобраћају да смање брзину и да користе појас и на предњем и на задњем седишту – поручује Александар Раденковић из МУП-а.

На ауто-путу пресудно је одржавање растојања возила, нарочито у сложеним временским условима услед падавина или магле. Овог лета то је честа појава.

Стручњаци подсећају да је на ауто-путевима у Србији за три године у ланчаним сударима погинуло више од 250 људи.

– Мој савет је да се на пут крене одморан, друго да људи који сваки дан возе са посла до куће, значи не дуге туре, да праве паузе на свака два сата, као оно што возачи професионалцо морају по закону да праве паузе од четири сата како би одморни наставили путовање и не угорозили ни себе ни друге – напомиње Милан Вујанић из Комитета за безбедност саобраћаја.

Посебну пажњу треба обратити на заустављање. Уколико сте приморани да то чините обавезно обезбедите и возило и себе светлоодбојним прслуцима и троуглом који ће бити постављен на најмање 20 метара од возила.

Такође, ако идете на пут обавезно имајте код себе пун резревоар и мобилни телефон, довољно и хране и воде јер никада не знате када ћете морати да чекате у реду.

Пре неко вече због судара на Бегаљичком брду на прилазу Београду колона је за викенд била дуга 10 километра зато се на време припремите.

Извор: Информер.рс