Свет

ХАОС У АМЕРИЦИ! У току је велика евакуација, ако неко остане код куће нема му помоћи! Ево о чему је реч!

Снажан ураган да погодиће копно касно у среду или рано у четвртак, рекао је у уторак заменик директора Националног центра за урагане Ед Рапапорт Тропска олуја Лаура у уторак је ојачала на ниво урагана, након што је прешла у топле воде Мексичког залива и креће се ка америчком приобалном подручју где би могла да изазове огроман талас плиме и преплави целе градове, преноси АП

Национални центар за урагане предвиђа да ће Лаура да ојача у ураган треће категорије пре него што погоди копно, са ветровима јачине 185 километара на сат који би могли да изазову катастрофалну штету.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Суштина је да ће снажан ураган да погоди копно касно у среду или рано у четвртак – рекао је у уторак заменик директора Националног центра за урагане Ед Рапапорт.

Готово све компјутерске симулације које метеоролози користе показују да ће ураган ојачати током наредних неколико дана.

Лаура је прошла поред Кубе након што је однела најмање 11 живота у Доминиканској Републици и на Хаитију, где је довела до нестанака електричне енергије и поплава. Међу жртвама је и 10-годишња девојчица на чију кућу је пало стабло и мајка и син на које је пао зид.

Метеоролози су, пише Глас Америке, сада усредсређени на америчку обалу Мексичког залива, где би плимни талас висине до 3,4 метра могао да преплави приобално подручје од Тексаса до Луизијане, саопштио је центар за урагане.

Уз то, до 38 центиметара кише могло би да падне у неким деловима Луизијане, најављују метеоролози. Позитивна вест за становнике америчке обале је то што је ранија олуја – Марко – значајно ослабила.

Градоначелник Порт Артура у Тексасу Турман Берти издао је уредбу за обавезну евакуацију више од 54.000 становника тог града, почев од уторка ујутро по локалном времену.

Људи који долазе у склоништа могу да понесу само једну торбу са личним стварима и морају да „имају маску“ да би се сузбило ширење коронавируса, наводи се у уредби.

– Ако одлучите да останете код куће, не може вам нико помоћи – навео је Берти.

Званичници у Хјустону затражили су од становника да припреме залихе у случају да изгубе електричну енергију неколико дана или буду морали да се евакуишу из домова дуж обале.

Ванредно стање проглашено је у Луизијани и Мисисипију, а склоништа су отворена уз мере за сузбијање коронавируса

Долазак Лауре очекује се неколико дана уочи годишњице урагана Катрина, 29. августа, који је пробио насипе у Њу Орлеансу, разорио већи део обале Мисисипија и однео и до 1.800 живота 2005. године. Југозападни део Луизијане је затим у септембру те године погодио ураган Рита треће категорије.

Том подручју сада прети још један велики ураган. Томи Адамс, локални водич, каже да је спреман за све, али да се „никада не зна шта ће се догодити“.

 

 

 

 

 

Извор: Тањуг