Србија

ХИТНО СЕ ОГЛАСИО ДОКТОР КОН! Ово је Србија чекала месецима! Шта ће бити са мерама?

Епидемија коронавируса у Србији се полако стишава, иако се и даље на дневном нивоу региструје око 300 нових случајева заразе.

Број новозаражених опада у Шапцу и Ваљеву, а највећи број новооболелих и даље је у највећим жариштима, у Београду и Новом Саду.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Нови Сад тренутно има највише хоспитализованих, али се те бројке на дневном нивоу мењају. Свакако је добра вест да је у Новом Саду већи број отпуста него пријема, а не треба занемарити ни чињеницу да су у Клиничком центру Војводине хоспитализовани и тежи пацијенти из других градова широм Војводине. Без обзира на то, број оболелих се у укупном проценту смањује и све се полако смирује – објаснио епидемиолог Предраг Кон.

Коментаришући чињеницу да је повећан број пацијената на респиратору у Новом Саду, Кон каже да то није случај само у том граду већ и у Београду и неким другим местима.

– Вирус је значајно више присутан него раније и заражавање грађана је углавном ишло у узрасту између 20 и 50 година које се због учесталијих контаката повећава, али су то махом лакши случајеви па се ствара привид да је значајно повећан број тежих случајева. Ми то свакако пратимо и бележимо – рекао је др Кон.

Оно што је евидентно, како каже, јесте да се старији још чувају, али да се случајно заражавају у контакту са млађима који имају слабе или никакве симптоме.

– У Бујановцу смо рецимо имали тежих случајева зато што се нису на време јављали лекарима и нису на време почели са терапијама. Вероватно је такав случај и у другим местима где је повећан број пацијената са тежом клиничком сликом. Стога, апелујем још једном да се људи јаве лекарима чим осете симптоме како би се што раније реаговало и како би им се на време пружила адекватна нега – поручио је Кон.

Према јучерашњем извештају Министарства здравља, новозаражених је 276, преминуло је 5 особа, а на респираторима се налази 118 пацијената и они су у тешком стању. Нови подаци о стању епидемије очекују се око 15 часова.

Извор: Курир.рс