Србија

ХОЛБРУКОВ САВЕТНИК ЖЕСТОКО НАПАО СРБЕ! Србији треба дати 12 месеци да призна Косово, ако то не ураде прогласите их за одметничку земљу!

Некадашњи сарадник Ричарда Холбрука, Дејвид Филипс, брутално је напао председника Србије Александра Вучића и Србију, рекавши да Европска унија треба да постави нови ултиматум Србији и како Вучићу треба дати 12 месеци и да унапред зна како ће преговори проћи.

Дејвид Филипс је подсећања ради, директор програма за изградњу мира и људских права на Колумбија Универзитету. Његов рад са амбасадором Ричардом Холбруком као вишим саветником Стејт департмента описан је у његовој књизи под називом „Ослобађање Косова: Присилна дипломатија и америчка интервенција“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Оштро напада Србију, изражава отворено антисрпске и антируске ставове, а сада је напао и председника Вучића. Преносимо у целости његово гледиште на проблем Косова:

„Дијалог Београда и Приштине недавно је настављен након паузе од 20 месеци. Успешни преговори морају бити у вези са познавањем интереса обе стране као основа за компромис.

Знамо шта Косово жели. Премијер Авдулах Хоти инсистира на томе да Србија призна Косово као независну и суверену државу унутар његових тренутних граница, а да се Косово придружи међународним организацијама попут Уједињених нација.

Омгућавање власницима косовских пасоша да путују без виза било би важна мера за изградњу поверења и створило би позитивну атмосферу за преговоре. Шта Србија жели је мање јасно. До сада су напори почивали на претпоставци да ће Србија нормализовати односе са Косовом у замену за чланство у ЕУ.

Иако нејасно, „поглавље 35“ у основи условљава тежње Србије ка ЕУ. Сваки велики корак – од стицања статуса кандидата, преко покретања преговора, до отварања поглавља за преговоре – захтева поштовање Поглавља 35.

Према истраживању Института за друштвена истраживања у Београду, скоро половина Срба подржава чланство у ЕУ. Још већи број тражи запослење и приступ европским тржиштима. На ЕУ отпада 63 процента укупне трговине Србије.

Председник Александар Вучић јавно подржава улазак Србије у ЕУ, али – да ли заиста жели да Србија уђе у ЕУ? Вучић жели да има своју торту и да је сам поједе. Србија игра двоструку игру. Користи ЕУ за финансирање борбе против коронавируса и Инструмента за претприступну помоћ.

У исто време, Србија се придружила Русији и Кини, користећи их против Запада да би извлачила преференцијалне услове са свих страна. Србија и Русија трубе о свом заједничком словенском и православном наслеђу, истовремено ширећи сарадњу у економском и безбедносном сектору.

Србија је игнорисала упозорења ЕУ, потписавши споразум о слободној трговини са руском Евроазијском економском унијом (ЕЕУ). Газпромов гасовод ТуркСтреам почео је изградњу кроз Србију 2019. Нафтна индустрија Србије, највећа нафтна компанија у Србији, у Газпромовом је већинском власништву.

Безбедносна сарадња се такође шири

Србија купује оружје од Русије, укључујући борбене авионе МиГ-29, хеликоптере и тенкове. Русија је током заједничке војне вежбе „Словенски штит 2019“., у Србији била распоредила ПВО-ракете С-400 у ваздушне.

Србија је домаћин руској обавештајној бази у Нишу, која се маскира као хуманитарни и ватрогасни центар. Србију такође преферира Кина па Београд учествује у Иницијативи Појас и пут.

Кина је до данас обезбедила Србији 1,5 милијарди долара (1,3 милијарде евра9 зајмова и више од 500 милиона долара инвестиција, укључујући капитал за производњу у челичани у Смедереву и постројењима за рударство и топљење бакра Бор. Београд је имао користи од кинеске помоћи поводом ковид-19 у медицинској опреми, укључујући респираторе, маске и медицинске стручњаке из Вухана, где се вирус први пут појавио.

Вучић је такође дволичан у односима са Косовом. Он је јавно срдачан, док приватно омаловажава Косово као неуспешну државу и средиште организованог криминала. Вучић се нада да ће ЕУ једноставно одустати од условљавања из поглавља 35, што ће му омогућити да иде даље са кандидатуром Србије, а да ће оставити Косово на цедилу.

Да би се то догодило, ЕУ мора да превиди недостатке Србије у погледу владавине закона, као и систематско угњетавање медија. Косово му је помогло неуспешним управљањем. Оптужница против председника Хашима Тачија за ратне злочине у београдском наративу се тумачи као доказ да је Србија жртва, док је Косово извор нестабилности јер подрива регионалну стабилност и међународни поредак.

Србија не може све имати. Или ће наставити ка чланству у ЕУ, што захтева признање Косова, што предвиђа евроатлантске интеграције, или ће наставити са продубљивањем веза са антидемократским и антизападним земљама као што су Русија и Кина. За наставак преговора требало би одредити посебне услове.

Вучић се мора јавно обавезати на посредовање ЕУ, знајући у потпуности до чега ће преговори довести. Има мандат, пошто је 21. јуна освојио огромну парламентарну већину. И Србија и Косово морају да спроведу свих 33 постојећа споразума, признајући да лавовски део опструкције потиче из Београда.

И Србија и Косово морају да обелодане податке о 1.500 људи који су нестали из рата. Већина несталих су косовски Албанци, тако да је већи терет на Београду.

Рокови концентришу умове

Преговори не могу трајати на неодређено. И Србија и Косово морају да прихвате рок. Дванаест месеци од недавног наставка разговора је разумно време за договор.

Док не постоји договор који нормализује односе између Србије и Косова, преговори ЕУ и Србије о кандидатури Србије требало би да се обуставе. ЕУ треба да инсистира на формули: „нема напретка – нема поглавља“.

Ако Србија буде непопустљива, ЕУ треба да нормализује односе са Косовом, укључујући признање и друге бенефите (за Приштину).

Србија је на раскрсници. Или ће Косово признати као независну и суверену државу, или ће бити искључена из евроатланских структура и остати сама са својим антидемократским одметничким режимом“, написао је Филипс.

Извор: Ало.рс