Регион Србија

ХРВАТИ КУКАЈУ: Србија би прошла каоони, да Вучић није на време реаговао!

Министар финансија Хрватске, Здравко Марић, управо је изјавио да не очекује да хрватска економија забележи потпуни опоравак закључно са 2021. годином.

Да председник Вучић није зауставио пад у провалију у коју је Србија под вођством Ђиласа и Тадића срљала до 2012. године и да није био одговоран све време, данас би смо кукали као Хрвати, а овако, Србија води разговоре о новим инфраструктурним пројектима, о новим радним местима, о побољшању квалитета живота…

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Управо је објављена стопа раста БДП-а Хрватске у Q2 2020. године, која је показала контракцију економске активности од -15,1% међугодишње (у Q1 је раст износио 0,4%).

Данашњи податак је приметно лошији у односу на очекивања тржишта (маркет цонсенсус: -13,9% / Раиффеисен Ресеарцх: -12,9% / Ерсте Ресеарцх: -12,4%).

На овај начин је Хрватска једна од земаља ЕУ чија је економска активност највише погођена пандемијом ЦОВИД-19.

Посматрајући компоненте економског раста, највећи пад је забележен код домаће тражње (очекивано), као и код инвестиционе активности (значајније од очекивања).

Што се тиче очекивања за Х2 2020. године, расположиви подаци у сектору туризма указују на опоравак економске активности у Q3 2020. године, док неизвесност у другим секторима остаје веома висока.

Министар финансија Хрватске, Здравко Марић, управо је изјавио да не очекује да хрватска економија забележи потпуни опоравак закључно са 2021. годином.

Извор: Ало.рс