СРБИЈА ЈАВЉА

Италијански ХИРУРГ ПОСЛАО ВАЖНУ ПОРУКУ СРБИМА: Ево по чему је Србија превазишла Италију !

Фото: Pixabay.com

ВОЂА групе италијанских лекара, која борави у Србији, хирург Јакопо Палавичини, изнео је своје утиске.

Он је оценио данас да се Србија у борби против корона вируса може похвалити добром организацијом и максималним коришћењем ресурса који, како је додао, у неким случајевима превазилазе искуства у Италији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Здравственим радницима у Србији смо пренели наше драгоцено искуство с механичком вентилацијом – асистираним дисањем, као и технике извођења ултразвука плућа на посебно тешким пацијентима, а ми смо могли да научимо и видимо добру праксу и врло добру организацију и оптимално коришћење ресурса, који су у неким случајевима далеко превазилазили искуства у Италији – рекао је Палавичини за Тањуг.

Према речима хирурга Универзитетске болнице у Торину, модел организације ресурса у Србији примењен је на најбољи могући начин.

– Сви људи који раде у здравственим установама које смо посетили одлично раде, организовано, болнице су добро опремљне – рекао је Палавичини и апеловао на грађане да се и они понашају на одговоран начин како би помогли свим тим стручњацима да се лакше изађе из сложене ситуације.

Истакао је да је целокупно особље у Србији, а поред Београда били су и у Нишу, Крагујевцу и Новом Саду, не само срдачно већ и отворено за дијалог и размену идеја и искустава.

– Успоставили смо тесне везе – навео је Палавичини.

Упитан да ли мисли да је најгоре прошло, рекао је да није епидемиолог да то може да коментарише, али да би свако желео да зна и да предвиди будућност.

– Надамо се да је најгоре иза нас, колеге су нам рекле да у Беораду већ има мање пацијената, више слободних кревета, посебно на интезивној нези… Нико нема одговор на то питање, мислим да је могуће да је најгоре прошло – рекао је Палавичини који је први пут у Србији.

Тим поводом каже да је био импресиониран људима, и да му се свидело оно што је видео.

Болнице су добро опремљне, сви одлично раде
– Волим људе у Србији, љубазност коју смо доживели била је невероватна, ван свих наших очекивања – рекао је Палавичини, шеф тима у коме су и два анестезиолога, лекар ургентне медицине, инфектолог, хирург и медицинска сестра, представник особља за критичне случајеве.

Они су, како је додао, из најразличтијих делова Италије, Рима, Барија …

Италијански тим ће у Србији боравити до недеље, дошли су 2. августа специјаним летом, а боравили су у КЦ у Беграду, на Клинициа за инфективне и тропске болести, у КБЦ Земун, Бежанијска коса, али и у болницма у Крагујевцу, Нишу и Новом Саду.

– Посетили смо болнице, и нове и старе, и оне где је реконструкција у току али без обзира на те разлике, видели смо савршену организацјију и врло добро структуру. Све је било перфектно организвано и сви тимови су били спреми да се боре и изборе са овим великим изазовом – рекао је Палавичини.

Додао је да је цео тим на чијем је челу управо завршио разговор са министром здравља Златобором Лончарем о наставку сарадње, не само могућности већ и о великој заинтересованости да се сарадња прошири и продуби.

Љубазност коју смо доживели била је невероватна
Било би велико задовољство да и српски стручњаци дођу у Италију, рекао је он и додао да је Влада Италије покренула исти пројекат у Азебејџану и Албанији.

– Наш тим дошао је у Србију како би пружио помоћ и обуку на основу искуства током петомесечне борбе с вирусом. Размена мишљења и најбоље праксе са лекарима и медицинским особљем у Србији моћи це да помогне у борби против епидемије – рекао је Палавичини.

Тим чине и лекари Агостино Роазио, Андреа Маријано, Андреа Ронкарати и Вито Прокачи и сестра Аличе Полано.

Извор: Новости.рс/Танјуг