Свет

ИЗБИЛИ НЕМИРИ! Председник напустио земљу, војска изашла на улице!

Фото: Pixabay.com
Фото: Pixabay

Након што је већина бирачких места затворена у престоници Белорусије, Минску, демонстранти су изашли на улице, незадовољни што је актуелни председник Алекснадар Лукашенко освојио нови мандат.

Група од око 300 демонстраната сукобила се са полицијом протестујући због победе актуелног председника.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

ТАСС је јавио да полиција покушавала да отера демонстранте са споменика победе у центру Минску без употребе силе. Демонстранти су скандирали „Срамота!“, а група од 40-50 младих покушала је да уђе у ограђени простор. Неки су притворени, а полиција је зауставила саобраћај дуж централне авеније и суседних улица.

У једном тренутку одјекнуле су експлозије:

Амтосфера на улицама Минска све је узаврелија из часа у час:

Како преноси британски Експрес, позивајући се на локалне медије, освајање шестог мандата на месту шефа државе могао би да изазове нереде у главном граду Белорусије, што се вечерас и догодило.

Александар Лукашенко је председник Блеорусије од 1994. године. Његов главни противкандидат на управо одржаним изборима била је Светлана Тихановскаја. Упркос многим спекулацијама да биЛукашенко могао да изгуби изборе, излазне анкете показале су његову убедљиву победу. Према првим информацијама, Лукашенко је освојио 80 одсто гласова, док је његовом главном ривалу припало 6,8 одсто гласова. Међутим, исту информацију, само у корист своје кандидаткиње, саопштили су из штаба Тихановскаје.

Званични резултати председничких избора очекују се сутра.

Пре него што ће почети протести, на друштвеним мрежама појавили су се видео снимци на којима се види велики број војних возила који се спуштају према главном граду.

Полиција је поставила контролне пунктове око града да би спречила евентуалне протеста због изборних резултата.

Иначе, полиције је у недељу притворила више од 2.000 људи широм земље, саопштио је Центар за људска права Виасна.

Тим Светлане Тихановске оптужио је данас званичнике за хапшења њеног менаџера, који неће бити пуштен на слободу до понедељка. Њен супруг Сергеј притворен је након покушаја да се региструје као кандидат на изборима.

Лукашенко је оштро критикован због начина на који је поступао током кризе изазване пандемијом корона вируса и неспособношћу да развије економију, оценио је британски лист.

Међутим, након данашњег гласања инсистирао је да његов противник није претња.

– Они нису довољно вредни да се спроведе било каква репресију против њих – рекао је Лукашенко.

На последњим изборима 2015, Лукашенко којег британски медији називају „последњим европским диктатором“ победио је са 83,5 одсто гласова.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Блиц.рс