Србија

Још мало је остало до почетка школске године, ово морају да знају сви родитељи и ђаци!

Недељу дана је остало до почетка нове школске године, а многи ђаци, родитељи, али и наставници и даље имају доста дилема о начину како ће изгледати настава.

Многе детаље сазнаће практично тек када ђаци буду сели у школске клупе, под условом да се нису одлучили за онлајн наставу. Зато ћемо покушати да вас упознамо са 10 најважнијих ствари везаних за нову школску годину.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

1. Или у клупама или онлајн настава
Родитељи ђака, без обзира да ли је реч о основцима или средњошколцима, моћи ће да бирају да ли ће њихова деца похађати наставу у клупама или онлајн. Тада би једино долазили у школу да одговарају.

2. Ако се разбукти корона – сви онлајн
Уколико се деси да кроз пар недеља, или евентуално пар месеци, дође до разбуктавања корона вируса у школским клупама, комплетна настава биће пресељена у онлајн модел, најавили су чланови Кризног штаба.

3. Физичко без фудбала, баскета…
Часови физичког васпитања по новим правилима свакако неће бити по вољи ђака. Наиме, на колективне спортове, пикање фудбала, баскета или евентуално одбојке, дефинитивно могу да забораве. Овог пута биће доста теорије и вежби. И приче о корона вирусу.

4. Одељење подељено у две учионице
Већина одељења у школама биће буквално – преполовљена. Наиме, правила дозвољавају максимално 15 ђака у једној учионици, што значи да ће сваки разред бити подељен на два дела. У две учионице. Драма ће бити ако им симпатија буде у другој учионици.

5. Часови ће трајати само 30 минута
Ако ће нешто бити по вољи ђака онда ће то сигурно бити скраћени часови. Наиме, у свим школама, без обзира да укупан број часова, сваки од њих ће трајати само по 30 минута.

Како у основним, тако и у средњим школама.

6. Нема мењања учионица
Како би избегли могуће ширење корона вируса, као и мешање ученика из више одељења и разреда, одлучено је да ђаци током наставе не мењају учионице, да не користе све кабинете.

7. Недеља у школи, па недеља онлајн
Старији основци (од петог до осмог разреда), али и већина средњошколаца, функционисаће по систему „мало у школи, мало код куће“. Коначна одлука је на самим школама, али би два разреда у гимназијама требало једне недеље да иду у школу, док би друга два била код куће, а наредне седмице обрнуто.

Код основаца би једног дана у клупама били петаци и седмаци, а следећег шестаци и осмаци.

8. Где морају да се носе маске, а где не
Ђаци ће бити обавезни да носе маске, а контрола ће се обављати и на улазу у школу. Са њима ће морати да иду све до своје клупе у учионици где ће моћи да их одложе док не буду одговарали или изашли на одмор.

Могу да се користе све врсте маски, од хируршких до платнених.

9. Дезинфекција, визири, рукавице
Многе школе су предвиделе да се на улазу дезинфикују руке ђацима, а поред маски биће обавезно и држање дистанце међу ученицима. Ђаци који из здравствених разлога не могу да носе маске, носиће визире, а рукавице нису обавезне.

10. Шта ако је неко у одељењу заражен?
Ако неко од ђака или наставника буде имао симптоме корона вируса или респираторних инфекција, одмах ће бити послат у својеврсну собу за изолацију.

Уколико се испостави да је позитиван, а сви ђаци у разреду су носили маске, неће бити изолације целог одељења, већ ће се нормално наставити настава.

Извор: Блиц.рс