Србија

КОН ОТКРИО: Ево када пацијенти могу изаћи из КУЋНЕ ИЗОЛАЦИЈЕ!

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је данас да пацијенти на кућном лечењу не морају поново да се тестирају ако прође 14 од престанка симптома.

На конференцији Кризног штаба, Кон је објаснио да и уколико би тај контролни ПЦР тест био позитиван, активност вируса у том периоду је таква да он није способан да се шири. У случају, каже, да је пацијент 14 дана у кућној изолацији и да након тога има симптоме, може да изађе из изолације када буде увезао три дана без симптома.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Потребно је да тај пацијент има знатно олакшано дисање и он што је најважније да им је контролни преглед добар, јер је он значајнији од контролног ПЦР теста – рекао је Кон.

На питање новинара да појасни „нову ситуацију“ зашто је контролни преглед важнији од ПЦР теста, Кон је рекао да је одлуку о томе донела Светска здравствена организација (СЗО) средином јуна. Кон је додао да су симптоми болести значајнији и истакао да уколико престану након 14 дана особа нема разлога да се тестира.

– Ако налаз покаже да сте позитивни, тај вирус који је на ПЦР тесту не представља вирус који је способан да неког зарази – рекао је Кон.

Указао је да је било случајева и да пацијент има озбиљне здравствене сметње, а да је његов ПЦР налаз негативан.

– Зато је контролни преглед неопходан, јер је лекар тај који пацијента искључује из изолације – истакао је Кон. Заменик директора Института „Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић навела је да све одлуке које се доносе су засноване на медицини и доказима и препорука су светских релевантних институција.

Напоменула је да је СЗО те препоруке за престанак изолације написала 17. јуна и подсетила да су многе земље у региону одмах прихватиле те критеријуме, док је Србија задржала „конзервативан приступ“ који је подразумевао обавезно тестирање након прележане болести.

– Као што се особа не хоспитализује зато што је ПЦР позитивна већ због клиничке слике, тако се и пацијент отпушта када се повуку симптоми, а не када је негативан ПЦР тест – појаснила је Кисић. И након прележане болести, она упозорава да се особа треба придржавати прописаних мера као што су ношење маске, држање физичке дистанце и прање руку.

Извор: Srbijadanas.com