Србија

КОН ШОКИРАО СРБИЈУ! Ево зашто баш понедељком има највише заражених!

Казао је и да се у Београду бројеви смањују, али да то “има неки свој ритам”

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је данас да епидемиолошка ситуација у вези с корона вирусом иде набоље, али да је оно што и даље ствара несигурност чињеница да се не смањује број прегледа, односно број људи са тегобама и број сумњивих случајева.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кон је гостујући у јутарњем програму РТС навао и да за сада нису планиране додатне мере за грађане Србије који иду у иностранство – ни карантин ни самоизолација.

Како је рекао, ако се тренутна епидемилошка одржи за “неких недељу дана” би могло да буде укинуто ПЦР тестирање наших градјана који улазе у Црну Гору према ономе што су дали као критеријум, а то је 25 заражених на 100.000.

Рекао је и да су најважнији бројеви и да они јесу оријентациони, али да је чињеница да падају и да то показује да ће већ за два дана бити много боља ситуација, и да се очекује да број прегледа буде измедју 100 и 200 наредних недељу дана, а да потом почне да пада.

Казао је и да се у Београду бројеви смањују, али да то “има неки свој ритам”.

“Суботом и недељом се спусти, па онда понедељак буде највећи, јер наш човек суботом, поготову недељом не иде код лекара и то је нека навика која је пренета“, рекао је он.

Говорећи о ситуацији у Градском заводу за јавно здравље, Кон је навео да је било планирано да се дневно обави 30 до максимално 35 тестирања, а сада је тај број подигнут на 150.

“Само током јушерашњег поподнева добили смо 1.500 захтева. То значи да немамо наредне две недеље термине”, рекао је наводећи да није реч о броју тестова за појединце, него о породицама…

Резултати сада стижу у року од 24 часа, док је пре то било за 48 часова, додао је. На питање колико људи има антитела на корона виурс, Кон је рекао да је према једином пресеку који је рађен резултат био 6,4 одсто, али да сада очекују да је преко 10 посто.

Извор: Еспресо.рс/РТС