Свет

Лавров на бруталан начин објаснио АМЕРИЧКОМ ДИПЛОМАТИ како стоје ствари! Москва прати шта радите!

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је првом заменику државног секретара САД Стивену Бигану да Запад руководи белоруском опозицијом

– Скренули смо пажњу на иницијативу председника Белорусије Александра Лукашенка, коју је он изнео још пре председничких избора и поновио након избора – иницијативу спровођења уставне реформе. Мислим да је пружена рука свакоме ко је заинтересован за стабилну, уједињену Белорусију. То наравно треба да примети опозиција и наши западни партнери који сада воде ту опозицију – рекао је Лавров на састанку са Биганом који се налази у посети Москви.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лавров је такође указао на то да стране силе покушавају да изазову насиље у Белорусији и да је мешање у унутрашња питања Белорусије недопустиво.

– Наш апел се састоји у том да те земље, пре свега САД и лидери ЕУ, обрате пажњу на кругове који, рецимо у Пољској, Литванији, на све могуће начине изражавају незадовољство због тога што се ситуација у Белорусији нормализује, и покушају да испровоцирају насиље, како би изазвали одговарајућу реакцију полиције. Сматрамо да је то изузетно опасно – истакао је Лавров.

Лавров је током разговора о Белорусији такође указао да су недопустиви покушаји санкционог и политичког притиска на Минск у циљу подривања процеса успостављања дијалога у земљи између власти и друштва.

– Русија упозорава САД и ЕУ на било који облик мешања у унутрашње послове Белорусије, укључујући и отворене позиве на антивладине демонстрације, који се сада могу чути у неким престоницама – упозорио је Лавров.

Он је додао да Русија сматра да се не може споља наметати посредник белоруском руководству и народу, било да се ради о ОЕБС-у, ЕУ или некој суседној земљи.

– Белоруси су мудар народ, они ће сами успети да одреде те форме, у којима може бити организован национални дијалог који ће помоћи у превазилажењу потешкоћа које су се сада појавиле – рекао је Лавров.

Шеф руске дипломатије је саопштио да Вашигтон види могућност за дијалог Координационог савета опозиције у Белорусији и власти те земље.

– САД су потврдиле да нису заинтересоване за стварање вештачке кризе око ситуације у Белорусији. Они су нагласили да су заинтересовани за то да сви спољни актери допринесу успостављању дијалога између власти и опозиције. Ми смо рекли да подржавамо такав приступ – саопштио је Лавров.

Према речима Лаврова, Русија жели да схвати под којим условима се формирао Координациони савет белоруске опозиције.

– Скренули смо пажњу заменика државног секретара САД Бигана на то да је у Белорусији, укључујући опозиционе кругове, искрсло много питања о томе колико је легитимно формиран тај Координациони савет. Многи чланови су касније сазнали да су укључени, са њима се нико није саветовао. Има примера где су појединци напустили савет. Желели бисмо да разумемо према којим политичким критеријумима тај Координациони савет жели да функционише – истакао је Лавров.

Лавров је на састанку са Биганом позвао Запад да подржи позитивне тенденције у Белорусији, које се примећују у Минску и другим градовима последње седмице, када демонстрације пролазе мирно, без провокација.

Лавров је нагласио да данас нема никаквих објективних разлога за распиривање антируских расположења у Белорусији, али да руска страна примећује да постоје они који желе да испровоцирају нови круг насиља у Белорусији.

Извор: Информер.рс