Здравље

ЛЕКАРИ ПОРУЧИЛИ! Ови витамини нас штите од короне! Ево шта морате имати код куће!

Фото: Pixabay.com

Јагма за препаратима за подизање имунитета, највише се купују витамин Ц, цинк, селен и витамин Д

Због страха од короне, која траје већ месецима у целом свету као и Србији, након што су с рафова домаћих апотека у једном тренутку нестали алкохол и друга дезинфекциона средства, сада је малтене постао проблем наћи витамине Ц и Д, цинк, али и друге суплементе за подизање имунитета! Многи иду од апотеке до апотеке не би ли нашли најбољи или најповољнији суплемент. Витамине сад пије и ко има и ко нема корону, ко ју је имао и ко је се плаши.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Имунолог проф. др Борислав Каменов истакао је за Курир да је управо подизање имунитета становништва најважнија ставка у борби с коронавирусом.

– Поред маски и дистанце, кључ је у подизању имунитета сваког човека у борби са свим болестима, не само с короном, како би организам био јак и могао да се одбрани од заразе. За подизање имунитета саветујем витамин Д, цинк, фолну киселину и пробиотике – објаснио је недавно др Каменов.

Не може преко ноћи

Драгутин Рајевац из Савеза приватних апотека Србије казао је за Курир да је епидемија коронавируса знатно променила навике наших купаца.

– Знатан је пораст продаје витамина, а највише се купују витамин Ц, цинк, селен и комплекси који садрже све њих, као и витамин Д. Сви желе да добију имунитет преко ноћи, али то тако не може, потребно је бар два до три месеца упорног испијања пробиотика и витамина да би се створио тај имунитет. Дефинитивно влада највећа помама за витамином Ц и важно је нагласити да се њим особа не може предозирати, јер се вишак избацује мокраћом. Грађанима је и цинк постао врло интересантан јер се показао као врло битан у борби с ковидом, али и витамин Д, чије активирање сада поспешује и сунце. Тренутно нема несташица, али велика је потражња, нешто зависи и од увоза, а понекад на границама има задржавања. Цинк и други суплементи не спадају у лекове чије је цена заштићена и свака апотека и произвођач може да га формира по сопственом нахођењу – рекао је Рајевац.

Фармацеут Јасминка Бјелитић, директорка „Апотеке Београд“, каже да витамина и суплемената има сасвим довољно у њиховим апотекарским установама, да се роба наручује два-три пута недељно, и то у већим количинама, као и да до поскупљења њихових цена није долазило јер се оне уговарају на годишњем нивоу.

Навала од фебруара

– Од фебруара међу становништвом влада повећана потражња за минералима и витаминима за балансирање имуног система, а посебно за витамином Ц, селеном, цинком, витамином Д и алфалипоинском киселином, за које су светске студије показале да могу да помогну у борби с ковидом. Витамини нас не штите од инфекције, али могу допринети да прођете с благим симптомима и без теже клиничке слике. Цинк делује директно на мембрану вирусне бактерије, витамин Ц је јак антиоксиданс који нас штити од слободних радикала… Животна потреба сваког од нас је да цео организам и имуни систем држи у балансу – каже Бјелитићева за Курир и додаје да њихове установе имају 130 различитих препарата разних произвођача за подизање имунитета за свачији џеп и укус.

О суплементима

л Цинк – директно делује на мембрану вирусне бактерије, исправља грешке у ћелијама које су „оштећене“ л Витамин Д – помаже телу да апсорбује калцијум, неопходан је за правилан раст костију, зуба, добар рад мишића и нервног система л Витамин Ц – моћан антиоксиданс, изводи отрове из организма, помаже при зарастању рана, стварању гвожђа и еритроцита л Селен – антиоксиданс, уграђује се у протеине, доприноси функцији штитасте жлезде

Опрез Не купујте на своју руку лекове

Рајевац је додао да је проблем то што су грађани чули да антибиотик „хемомицин“ и лек „хлорокин“ „лече“ корону: – „Хемомицин“ се преписује код заразе короном само кад дође до пропратне бактеријске инфекције, не сме се пити превентивно, организам ће само створити резистенцију. Поједини су чак тражили и „хлорокин“, који није нови лек, али може да има велике нуспојаве и треба да се даје само уз строги надзор лекара.

Цене

30-2.500 динара витамин Ц

180-2.300 цинк

400-3.000 витамин Д

180-1.900 селен

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Курир.рс