Здравље

ЛЕКАРИ УПОЗОРАВАЈУ ЉУДЕ КОЈИ СУ СЕ ИЗЛЕЧИЛИ ОД КОРОНЕ! Не кљукајте се витаминима пропашће вам органи!

Фото: Pixabay.com

Брзо умарање, недостатак снаге и слаб имунитет чести су симптоми након прележаног вируса, које пацијенти на своју руку лече, упозоравају лекари

У Србији је од почетка епидемије коронавируса, према последњим подацима, оболело 30.048 људи, док је 27.597 њих излечено. Иако за све оне који су победили овај опаки вирус процес опоравка није био исти, а поједини су се суочили са озбиљним последицама, стручњаци упозоравају за Курир шта излечени грађани никако не смеју да раде како не би још више угрозили своје здравље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Инфектолог проф. др Жарко Ранковић каже за Курир да они који су прележали ковид 19 пре свега треба да избегавају велике физичке напоре, а да је најчешћа грешка излечених када на своју руку пију свакакве лекове и витамине у жељи да што брже подигну имунитет, што може да изазове озбиљне последице, пре свега по јетру.

Подизање имунитета

– Они који су оздравили треба да избегавају излагање великим физичким напорима, код одређеног броја особа у процесу опоравка постоји степен оштећења плућа, али и срца и бубрега. Саветујем исхрану богату витаминима, тј. да се витамини уносе кроз храну, воће и поврће. Узимање неких лекова и витамина на своју руку у претераним количинама може да доведе до оштећења јетре, која је главна лабораторија нашег организма за детоксикацију – каже др Ранковић и додаје да се мора водити рачуна и о бубрезима, који све то такође прерађују:

– Не треба у таблетама претерано уносити ни витамин Ц, ни витамин Д, уместо тога, рецимо, идите на сунце, добићете природну дозу тог витамина. Важан је боравак на свежем ваздуху, лагане шетње за повраћај снаге и подизање имунитета искључиво природним путем.

Клиничка слика

Ивана Стефановић из Хитне помоћи изјавила је да су брзо умарање, недостатак снаге и мањак имунитета чести симптоми након прележаног вируса.

– Наши пацијенти су се највише жалили на умор, који никад пре нису осетили током неке друге болести, на палпитације срца, плаше се да ли ће њихов срчани мишић бити трајно оштећен. Препорука је да тежу физичку активност избегавате, у кондицију не можете да се вратите брзо, ваше срце је сигурно доста претрпело. После месец и по дана можете да почнете са шетњом, па тек онда нешто интензивније, што зависи од тога колико је клиничка слика била тешка – рекла је др Стефановић.

Савети лекара Шта треба да радите у процесу опоравка

л боравак на свежем ваздуху и сунцу
л лагане шетње након месец дана од излечење
л унос здраве хране, природно богате витаминима
л одмор и полако враћање у свакодневне животне активности
Шта треба да избегавате у процесу опоравка

л тешку физичку активност и напоре
л унос витамина и лекова на своју руку јер оштећују јетру и бубреге
л покушавање да се у старе животне токове и навике вратите одмах након прележане болести

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Курир.рс