Србија

ЛЕПЕ ВЕСТИ: Доктор Тиодоровић објавио вест коју смо дуго чекали !

Фото: Јутјуб

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић каже да би до краја августа број заражених коронавирусом могао значајно да се смањи, ако би грађани наставили озбиљно да примењују мере

– То значи да са неким благим оптимизмом можемо очекивати, ако би овако наставили, ја сам сигуран бар 15, 20 дана, да би ми до краја августа могли да дођемо на један низак ниво дијагностике нових случајева обољења. Можда сам ја превише оптимиста, али стварно то мислим, ако би се сви тако понашали на даље, укључујући и младе и старе, онда би могли доћи до ситуације да имамо само спорадичне случајеве – рекао је Тиодоровић за Новости.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он наводи да је његов утисак позитиван, јер сматра да се грађани много озбиљније понашају, да су схватили да нема шале и да је приметно да све више поштују мере. Напомиње да су ово кључни дани када тако треба и да наставе да се понашају, да носе маске у затвореном, али и на улици уколико су у некој већој гужви и не могу да буду на дистанци.

Последњих десетак дана и у Нишу је повољнија епидемиолошка ситуација, јер је већи број отпуста, него пријема у Клиничком центру, а мање је и првих прегледа у ковид амбулантама.

Тиодоровић каже и да међу оболелима у Нишу има све мање Нишлија, да се тај број креће од 15 до 25 одсто у односу на број хоспитализованих у Клиничком центру.

Такође наводи да се повољнија ситуација види и по броју првих прегледа у ковид амбулантама Дома здравља који је све мањи.

– Према подацима из Дома здравља и у једној и у другој ковид амбуланти је значајно пао број првих прегледа, има прегледа других, дневно и по 200, 300, али то су људи који долазе на контроле. Нама је битно да ови први прегледи не прелазе 30 до 50, а то је значајно мање у односу на оно што смо имали пре 15, 20 дана када је било и 200, 300 првих прегледа – каже Тиодоровић.

Ниш је иначе на трећем месту по броју грађана који су у самоизолацији, према званичним подацима, и у кућном карантину због вируса је 416 градана, док је јуче на лечењу било 252 пацијента.

Извор: Информер.рс