Свет

Мајка двоје деце прва примила вакцину против короне, ево како се она осећа!

Фото: Pixabay.com

У првој фази биће тестирано укупно 90 добровољаца

Једна педесетогодишња жена први је добровољац који је у болници Спаланцани примила вакцину. Она је мајка двоје деце и често због посла треба да путује у иностранство – тренутно се осећа се, нема споредних ефеката вакцине, а у осам посета болници, колико је чека у наредном периоду, биће праћени ефекти развоја антитела.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пошто је била у болници под надзором четири сата после вакцинацији, жена се вратила кући и каже да се осећа добро, да је срећна и поносна што може да помогне другима. Она је одлуку да се јави као прва донела јер је гледала како од ковида-19 умире њој драга особа.

Ефекти вакцине у организму биће праћени наредних 12 недеља да би се дошло до одговора о развоју антитела и имунитета.

У првој фази биће тестирано укупно 90 добровољаца, половина од њих има између 18 и 55 година, а друга половина више од 65 година. Они су изабрани између 7.000 кандидата који су се сами понудили. Наредна два добровољца биће вакцинисана већ сутра, а затим, ако се не појаве споредни ефекти, наставиће се са следећих троје који ће примити једну јачу дозу. План је да се тим темпом иде током наредне 24 недеље у првој фази.

Потпуно домаћи производ
Вакцину је истраживао и реализовао у потпуности италијански тим стручњака – патентирала је италијанска биотехнолошка компанија „Реи Тхера“ из Рима, а експериментални тест је започет у чувеном Институту за Инфективне болести „Спаланцани“ у Риму.

Осим у Риму, део експерименталне примене вакцине биће обављен и у Центру за истраживање у клиници „Роси“ у Верони.

Друга и трећа фаза биће спроведене у иностранству, на много већем броју добровољаца и то у земљама где је корона вирус много раширенији, као што су Бразил и Мексико. Ако све прође добро, вакцина ће бити комерцијализована на пролеће.

Научни директор Института Спаланцани Ђузепе Иполито подвлачи „да се Италија не налази у рату за вакцину као протагониста и не да би била прва, већ да би увела земљу у систем паритета и да не би постала роб других“.

За реализацију ове акције Италија је ставила на располагање осам милиона евра.

Извор: Srbijadanas.com