Србија

МЕТЕОРОЛОГ УПОЗОРИО! Чека нас временски ролеркостер! Ево када нам стижу јесење температуре

Право тропско, лепо и сунчано време наставиће се данас током дана, те и преко викенда. Међутим, након врелих дана и тропских ноћи, следи нам прави временски роларкостер.

До краја седмице биће претежно сунчано и веома топло, нарочито за викенд, када се у већини места очекује од 33 до 36 степени. Слично се очекује и за прву половину понедељка, док се у другом делу дана очекују падавине и нагла промена времена. Марко Чубрило, професор географије и метоеоролог чијим прогнозама верује читав Балкан, открио нам је да ће након данашњег дана, викенд бити „паклен“, баш као и ноћи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„У наредних неколико дана пред нама је прави температурни тобоган. Још ће у петак температура средином дана бити углавном пријатна, до +31 степен Целзијуса, а за викенд долази до прилива веће количине суптропског ваздуха, пореклом из северне Африке те ће максимуми за викенд бити у наглом порасту. У суботу ће углавном достизати вредности између +32 и +34, а у недељу од +33 до +36, а понегде можда и око +38 степени Целзијуса. Уз пораст дневних следи и пораст ноћних минимума те ће ноћ између суботе и недеље као и ноћ између недеље и понедељка бити врло топла и у већини места минимум ће се задржати на вредности преко +20 степени Целзијуса. Односно, имаћемо праве тропске ноћи“, каже Чубрило.

Међутим, како наводи, таква ситуација ће потрајати само до понедељка, када ће се фронт над нама променити, те ћемо право из летњег упловити у право јесење време.

„Јак, врео, талас неће дуго потрајати, па ће већ у понедељак после подне ка нама ће се приближавати снажан хладан фрнот, те ће у понедељак крајем дана на западу и северозападу Србије уз повећање нестабилности може доћи и до грмљавинских пљускова али и локалних непогода. Ноћ ка уторку најверовантије доноси бурну промену времена уз јаке грмљавинске пљускове, локалне непогоде, пролазно олујан северозападни ветар и нагло захлађење те ће у уторак првог септембра. максимуми бити нижи и за око 15 степени Целзијуса у односу на протекле дане и требали би имати прве јесење вредности, између +15 и +21 степен Целзијуса.“

Температуре ноћу биће веома ниске, а овакаве нагле промене времена, осетиће највише метеропате, као и сви они којима нагле временске промене сметају.

У уторак увече минимуми често и испод +13 степени Целзијуса. Све метеоропате, али и остали грађани ће имати проблема да се у овако кратком року адаптирају на нагли скок, а затим и нагли пад температуре ваздуха“, каже нам Чубрило на крају разговора.

Извор: Блиц.рс