Регион

МИЛОРАД ДОДИК СЕ ИЗЈАСНИО: Ево да ли ће Република Српска ући у НАТО!

Додик је још једном поновио да уколико РС не да сагласност да БиХ иде ка НАТО, она у том смеру неће ни ићи

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поручио је данас да Република Српска не жели у НАТО, нити ће за то дати сагласност, и подсетио да је за сваку промену Устава БиХ потребан споразум два ентитета – РС и Федерације БиХ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Поводом изјаве америчког амбасадора у БиХ Ерика Нелсона да треба реформисати Дејтонски споразум и Устав БиХ, јер грађани желе да буду део трансатлантске заједнице, Додик је рекао да то нису нове иницијативе.

– Ако ми не дамо сагласност да БиХ иде ка НАТО, она у том смеру неће ни ићи, и то је јасно – рекао је Додик новинарима у Станарима.

Када је реч о променама Устава БиХ, Додик је рекао да је иницијатива америчког амбасадора у том правцу добра, јер је увидео где су проблеми у БиХ, а која, како каже, живи нелегално од Дејтонског споразума.

– И то тако што је високи представник, тај масовни криминалац, отимао надлежности Српској и преносио их на ниво БиХ, иако она нема право на те надлежности – навео је Додик, пренела је Срна.

Подсетио је да је тиме прекршен Дејтонски споразум, односно да су БиХ дате надлежности које нема по Уставу и то у областима финансија, одбране, правосуђа, обавештајно-безбедносне структуре и слично.

Додик је истакао да иницијативу за промене Устава БиХ славодобитно дочекују у Федерацији БиХ, мислећи да ће пренос надлежности бити „покривен“ одређеним уставним променама.

Он је указао да то није успело ни у бутмирском ни у прудском процесу, па неће ни сада.

– Ми не бежимо од разговора о тим уставним променама, јер имамо разне идеје тог типа… Ако знамо да је у Вашингтону у неком ранијем времену, у оквиру Клинтоновог тима, била опција да уколико Бошњаци или муслимани не успеју да убеде Србе да остану у БиХ, зашто би се неко тога држао – каже Додик.

Имајући у виду да је међународним конвенцијама утврђено право народа на самоопредељење до отцепљења и речено да су те конвенција изнад Устава БиХ, каже Додик, сматрамо да треба увести институт да конститутивни народи имају право референдума у вези са утврђивањем свог статуса.

– То ће бити један од наших захтева да се укључи у Устав – рекао је Додик.

Он је истакао да Дејтонски споразум не може бити изнад међународних конвенција нити повеље УН у том смислу.

– Дакле, нисмо неспремни за ту врсту приче. Ствар треба вратити на поштовање изворног Дејтона, дајте да прво поштујемо Устав па ћемо се договарати. А све што сте нам мимо наше воље отели притисцима, малверзацијама и подметањима високих представника, наравно да нећемо легализовати. То нека избију себи из главе – закљуцио је Додик.

Он је истакао да САД јесу важне, али да уставних промена не може бити без сагласноти РС, ни наметањем, што ни раније није успевало.

– Верујем да је амбасадор Нелсон мислио да је ствар промена Устава на нама, а не на њему, и да се неће у то петљати. Дејтонски споразум је све решио – рекао је Додик и додао да уколико желе да се он мења, то могу да учине стране у БиХ, а то су РС и Федерација БиХ.

Он је нагласио да БиХ у том смислу није страна, већ заједничка структура изведена из два ентитета који су примарни чиниоци.

– Дакле, ако желите да мењате Устав, пре тога је потребан споразум и уговор између два ентитета, па тек онда да то иде у парламент. Нису тачна тумачења да је у том смислу потребна двотрећинска већина у парламенту – прецизирао је Додик.

Извор: Srbijadanas.com