Србија

МОРАТЕ ЗНАТИ! Ове мере остају и у септембру, а за неке се зна само да ће још дуго да трају! Ево о чему се ради

Колико год желели да нам се што пре поново виде осмеси, за сада нема тачног датума када ће мере бити укинуте, када ћемо моћи да скинемо маске, као и када ћемо да се окупљамо у већем броју. Иапак, неке назнаке постоје и о томе се јуче причало на Кризном штабу.

Оно што је сигурно и што струка наглашав, то је да се мере морају укидати постепено.

Брнабић: Попуштање постепно, до 15. августа ћемо имати препоруке
Управо је тако одговорила и премијека Ана Брнабић на јучерашној прес конференцји Кризног штаба:

– Постепено. Још размишљамо о тим стварима, оно што нам долази је септембар и полазак у школу. И поред тога што мислим да је важна просвета, морамо спровести све мере превенције да би настава могла да почне колико је то могуће нормално. Наравно, спремни смо да део тога буде онлајн настава – рекла је премијерка Ана Брнабић.

Пажња је, каже, посвећена и култури.

– Ту су нам и разговори око институција културе, потребно је да бисмо као друштво наставили да живимо да отворимо и бисокопе и позоришта. Радимо и на протоколу за то, и то ће наш стручни штаб да изда као препоруке до 15. августа – рекла је Брнабић јуче.

А што се тиче маски, овако је одговорила:

“Ако мене питате, мислим да је обавеза ношења маске нешто што ће остати још неко дуже време са нама”.

Др Кон: О кафићима тек од септембра
О ублажавању рестриктивних мера јуче је на прес конференцији говорио кратко али веома директно и др Предраг Кон.

– Што се тиче попуштања мера, није време да причамо о томе. Што се тиче ношења маски, рационално је да о томе наставимо да говоримо, а што се тиче поновног рада кафића, о томе можемо да говоримо тек након поласка у школу – додао је др Кон.

На тему о укидању мера недавно је говорила је и епидемиолог докторка Дарија Кисић Тепавчевић.

– Мере остају до даљег на снази и видимо да дају ефекте. Као што смо вам и рекли претходних дана, бележимо више старијих који су заражени и то показује да ако већи број старијих оболи, већа је вероватноћа да буду подложни компликацијама – рекла је она раније.

О томе да је питање укидања мера тешко и да треба поступити опрезно др Кон је говорио и јуче ујутру током једног тв гостовања.

Кон: Нека питања и ја постављам
– Мере које су биле рестриктивне дале су брзо резултате, али такве мере не могу непрекидно да се спроводе. Питање о укидању мера и од чега почети, то је тешко питање, то питање и ја постављам. Да ли ће потпуно бити затворени клубови, да ли ће кафићи радити до 23 сата стално, то сада не знамо, али попуштање мера ће једном бити неопходно – рекао је гостујући на РТС-у епидемиолог др Предраг Кон.

Савети и препоруке струке треба да се поштују, а о томе када ће да скине маску говорио је раније и имунолог др Срђа Јанковић.

Када ће др Срђа Јанковић скинути маску?
– Када не буде вируса у циркулацији скинућу маску. Постоји и елеменат личног примера, али и обавеза. И научне студије су потврдиле да ако маске носимо сви то нас доста штити – истакао је раније др Јанковић.

Рекло би се да смо се на епидемиолошке мере већ и навикли с обзиром на то да је број новооболелих последњих дана у паду што показује да оне имају ефекта, али потребно је да их и даље поштујемо, без опуштања, како би једног дана, када за то дође време поново могли да шетамо без маске.

Мере које су и даље на снази односе се на целу територију Републике Србије, без обзира на то да ли је у одређеној општини или граду проглашена ванредна ситуација.

Подсећања ради, сада је на снази:
Забрана окупљања на јавним местима у затвореном и отвореном простору за више од 10 људи
За време боравка на јавним местима, између окупљених мора постојати дистанца од један и по метар, односно свака особа мора заузимати минимум четири квадратна метра
Маске су обавезне у свим затвореним просторима на територији целе Србије
Маске су обавезне и на отвореном простору, на местима на којима није могуће обезбедити растојање од један и по метар, попут редова испред продавница, апотека, аутобуских и возних стајалишта и слично
Препоручује се ношење маске на свим осталим јавним местима на отвореном простору, чак и када је могуће обезбедити растојање
Ове мере ступиле су на снагу 17. јула.

Осим тога, готово сваки град у Србији прописао је и доданте ванредне мере, у зависности од епидемиолошке ситуације на локалу.

Извор: Блиц.рс