Русија

НАЈНОВИЈА ВЕСТ: Ево како се РУСКА ВАКЦИНА ПРОТИВ КОРОНЕ ПОКАЗАЛА!

Фото: Pixabay.com

Клиничко тестирање вакцине „Спутњик V“ није открило ни једну озбиљну нуспојаву, изјавио је заменик директора научног центра „Гамелеј“ Денис Логунов на брифингу поводом регистрације прве вакцине против вируса корона.

„Вакцина је давана здравим добровољцима од 18 до 60 година и показала да је врло безбедна. Није била регистрована ни једна озбиљна нуспојава“, рекао је Логунов.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, најчешће нуспојаве које се могу видети после вакцинације су бол на месту где се убризгава вакцина, хипотермија, али не код свих добровољаца и главобоља.

Он је истакао да су „истраживања су показала да су код 100 добровољаца створена антитела“.
Говорећи о производњи „Спутњик V“, он је рекао да „у овом тренутку ми већ имамо 4 производна погона, 3 комерцијална партнера“.

Он је додао да се очекује да ће ускоро бити укључена још два погона за производњу.

Траже милион комада: Руска вакцина до краја године у Републици Српској
Заменик директора Института је додао да су вакцине, пре свега за људе који још нису имали вирус корону, али да не постоје никаква ограничења ни да их примају особе које су већ преболеле овај вирус.

Логунов је истакао да је ту ситуација слична као са грипом.

„Ако је особа боловала од грипа, то не значи да постоје контраиндикације за вакцинацију следеће године или за шест месеци. У томе не видимо проблем“, закључио је.

На брифингу се обратио и директор института Александар Гинцбург. Он је поновио да вакцина може да штити од вируса минимум две године.

„А можда и дуже“, додао је он.
Гинцбург је навео да ће коначни подаци бити познати након праћења неког времена за дејством препарата.

Руски научник објаснио зашто је руска вакцина против короне регистрована пре завршне фазе тестирања
Директор Руског центра за директне инвестиције Кирил Дмитријев је саопштио на брифингу да ће пострегистрациона клиничка тестирања почети следеће недеље и да ће у њима учествовати 40.000 људи.

Он је додао да се тестирања називају пострегистрациона, а не трећа фаза, пошто је регистрација већ обављена.

Дмитријев је изјавио да ће истраживања бити обављено паралелно са вакцинацијом од грипа.

„Оно ће бити обављано у већем делу Русије, ако и у Уједињеним Арапским Емиратима, Саудијској Арабији, на Филипинима, Индији и Бразилу“, додао је он.

Подсетимо, Министарство здравља Русије регистровало је прошле недеље прву на свету вакцину за превенцију нове коронавирусне инфекције ковид 19, коју је направио Научни институт „Гамалеј“ заједно са руским Фондом за директне инвестиције.

Извор: rs.sputniknews.com