Србија

НАЈНОВИЈА ВЕСТ: После 100 евра ГРАЂАНИМА, СТИЖЕ ЈОШ ЈЕДНА ПОМОЋ ДРЖАВЕ!

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић рекао је данас да се разматра посебан пакет помоћи туристичкој привреди и да је већ одржано неколико састанака са представницима хотелијера у земљи.

„Желимо да чујемо њихове предлоге и сугестије. Наш план је да се у тај пакет помоћи укључе и туристичке агенције које су посебно погођене овом кризом, видећемо који ће бити епилог свих тих разговора, али нема никакве сумње да се спрема нови пакет помоћи за нашу хотелску индустрију како би јој помогли да опстане“, рекао је Љајић за Прву.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Љајић је тако одговорио на питање да ли постоји план да држава помогне и туристичким агенцијама пошто су великом проблему.

Подсећа да је држава већ имала два пакета помоћи привреди, који су користили и привредници из туристичке индустрије, али да се сада разматра посебан пакет помоћи који би се односио само на туристички привреду.

Каже да су хотели у унутрашњости углавном пуни, али да су они у великим градовима полупразни и да раде са смањеним капацитетима.

Љајић додаје да је незахвално давати прогнозе када би могао да уследи опоравак српског туризма пошто то зависи од глобалне ситуације по питању корона вируса и које ће последице бити по светску економију. Министар је напоменуо да је сеоски туризам доживео афирмацију.

Током јуна је у Србији је било отворено само 112 од укупно 380 хотела, а њихова попуњеност је износила свега 10,79 одсто.

У Београду је тада било отворено 42 од 110 хотела, а њихова попуњеност била је 9,54 процента, док је попуњеност хотела ван Беогада износила 10,16 процената.

Извор: Блиц.рс