Русија

НАЈНОВИЈА ВЕСТ: Пре него што примите РУСКУ ВАКЦИНУ, ово морате знати !

Пре свега ће бити дистрибуирана медицинским радницима који раде на ковид одељењима

Председник Русије Владимир Путин саопштио је да је Русија регистровала вакцину против корона вируса. Он је рекао да је руско министарство здравља одобрило вакцину коју је примила и његова ћерка.

Дистрибуција вакцине групама којима је најпотребнија почеће ускоро, а у широј употреби појавиће се мало касније.

Колико дуго ће нас штитити?

Вакцина ће ефикасно штитити особу од корона вируса две године након убризгавања.

Тај период заштите дугује вирусним векторима – безопасним хуманим аденовирусима који достављају део корона вируса САРС-ЦоВ-2 људском телу присиљавајући га да формира имуни одговор на њега.

Како се прима?

Вакцина се састоји од две ињекције које се спроводе у интервалу од три недеље.

Регистрација вакцине извршена је након низа тестова спроведених на животињама и две групе од 38 добровољаца. Тако су Руси успели да докажу да је вакцина безопасна и ефикасна у стварању имунитета на корона вирус.

Ко ће моћи да је прими?

Особе између 18 и 60 година који немају алергијске реакције на компоненте вакцине и нису трудне, могу примити нову вакцину.

Међутим, они који пате од респираторних болести мораће да сачекају да оздраве пре него што се подвргну имунизацији.

Ко ће је први примити?

Вакцина у производњи Института Гамалеја ће се пре свега дистрибуирати медицинским радницима који раде на ковид одељењима, а широј јавности би требало да постане доступна тек од 1. јануара 2021. године.

Вакцина је регистрована као Гам-Цовид-Вац, а дистрибуираће се под именом “Спутник Б”.

Како је могуће да је тако брзо готова?

Према речима заменика директора Института за истраживачке радове Гамалеја др Дениса Логунова, истраживање вакцине започето је у фебруару ове године, а завршено две недеље касније. За тако брз развој вакцине заслужна су претходна истраживања о МЕРС-у који је умногоме помогао да се створи и вакцина за ковид.

Извор: Srbijadanas.com