Србија

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! Туга у Србији: Преминуо Димитрије Стефановић!

У Београду је у суботу преминуо академик Димитрије Стефановић

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић упутио је телеграм саучешћа породици, САНУ, пријатељима и поштоваоцима академика Стефановића и навео да је преминуо неуморни трагалац за животодавним коренима српске музичке традиције, византијске и старословенске, саопштило је Министарство културе.

“Полихистор драгоценог кова и један из плејаде оних великана који су читавим својим животним, радним и етичким ставом били и трајно остају узор и инспирација генерацијама.

Одлазак академика Стефановића велики је губитак за српску културу али његово дело остаће као вечни траг једног снажно инспирисаног живота посвећеног духовном уздизању сопственог народа”, наводи се у телеграму саучешћа министра културе.

Стефановић је рођен у Панчеву 25. новембра 1929. године. Дипломирао је на Филозофском факултету у Београду, на Одсеку за германистику (енглески и немацки језик) 1955. године, а на Музицкој академији у Београду на Одсеку за историју музике 1956. године. Магистрирао је и докторирао је на Универзитету у Оксфорду.

У Музиколошком институту САНУ прошао је кроз све степене науцних звања, од асистента до науцног саветника (1958-2000). Директор Музиколошког института САНУ био је пуне две деценије (1979-2000).

За дописног члана Српске академије наука и уметности изабран је 1976, а за редовног 1985. године. Дописни члан ЈАЗУ (од 1986), дописни цлан САЗУ (од 1987), секретар Одељења за сценске уметности и музику Матице српске (1991-2004), потпредседник Матице српске од 2004, генерални секретар САНУ од 2007. до 2015. године.

Извор: Тањуг