Србија

НАЈНОВИЈЕ УПОЗОРЕЊЕ МЕТЕОРОЛОГА: Припремите се на невреме, онда следи ШОК!

Републички хидрометеоролошки завод издао је хитно упозорење на пљускове и град.

Током поподнева у јужним и западним пределима земље краткотрајни пљускови и грмљавине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

РХМЗ упозорава да се у уторак и среду локално очекују временске непогоде са великом количином падавина за кратак период, у зони пљуска и са краткотрајно јаким и олујним ветром, а у уторак и са локалном појавом града.

И метеоролог Ђорђе Ђурић је на свом Фацебоок налогу објавио прогнозу за наредне дане, упозоривши да нам поново стижу грмљавинске олује, локално град и обилни пљускови.

Он наводи и да ће нам последња декада августа донеће тропски талас.

– У Србији у уторак још топлије. Максимална температура биће до 33°Ц. Пре подне очекује се сунчано. Средином дана и после подне биће нестабилно са локалним пљусковима и грмљавином, уз могућност и грмљавинских олуја и непогода. Крајем дана и током вечери из области Босне и Хрватске очекује се јачи облачни систем са кишом, пљусковима и грмљавином, уз појаву града, обилнијих пљускова и олујног ветра. Очекује се да падне од 10 до 30 мм кише по квадратном метру, локално и преко 50 мм, а на појединим локацијама може доћи до локалних поплава и то не због изливања река, већ због немогућности да одводни системи прихвате огромну количину кише у веома кратком временском интервалу – навео је он.

У среду променљиво облачно и нешто свежије, али спарно, повремено са локалним пљусковима и грмљавином. Понегде се очекује појава краткотрајних грмљавинских непогода. Максимална темпераура биће од 25 до 30°Ц.

У четвртак стабилизација времена. Биће суво и топлије, температура око 30°Ц.

Од петка сунчано и топлије, а за викенд и тропски топло, уз температуре понегде и преко 35°Ц.

Прилив вреле ваздушне масе са севера Африке биће додатно условљен снажном циклонском активношћу изнад северног Атлантика, јер ће се остаци тропског циклона спојити са ниским притиском изнад Исланда и ова снажна олуја донеће екстремне обилне падавине и орканске ветрове Британским острвима, а нашем подручју снажно јужно срујање и веома високе температуре.

Последња недеља августа протећи ће у знаку правог летњег времена и температура од 30 до 35°Ц

Извор: Srbijadanas.com