Србија

НЕМЦИ БРУТАЛНО ОДБРУСИЛИ АМЕРИМА: „Не мешајте се, гледајте своја посла“ !

Немачки министар спољних послова Хаико Мас упозорио је Сједињене Америчке Државе да се не мешају у завршетак руског пројекта гасовода „Северни ток 2“, нагласивши да Европа има право избора сопствених извора енергије

Санкције између партнера дефинитивно су погрешан пут“, рекао је Мас током заједничке конференције за штампу са руским колегом Сергејем Лавровим у Москви, додајући да би сваки покушај спречавања завршетка гасовода представљао кршење суверенитета његове земље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– На крају, остаје наша суверена одлука одакле ћемо добијти енергију. Ниједна земља нема право да диктира европску енергетску политику претњама. То неће имати успеха.

Мас је у понедељак рекао да је изразио „незадовољство“ америчком државном секретару Мајку Помпеу, након што су амерички законодавци запретили „разарајућим законским и економским санкцијама“ против немачке фирме која учествује у пројекту.

Немачки медији су прошлог месеца известили да је Стејт департмент, Министарство финансија и Министарство енергетике упозорили европске извођаче на потенцијалне последице учествовања у изградњи гасовода.

Вашингтон изражава гласно противљење изградњи „Северног тока 2“, која је прошле године привремено заустављена након што су САД запретиле бродовима укљученим у пројекат санкцијама.

Амерички председник Доналд Трамп недавно се пожалио да је Немачка незахвална спроводећи енергетске споразуме са Русијом.

– Немачка плаћа Русији милијарде долара годишње за енергију, а ми бисмо требали да заштитимо Немачку од Русије. О чему се то ради? – саопштио је Трамп на Твитеру.

Гасовод вредан 11 милијарди долаа, у власништву руског „Гаспрома“, удвостручиће количину руског природног гаса према Немачкој. Москва је осудила став Вашингтона као нелојалну конкуренцију и обећала да ће развити нову стратегију за завршетак гасовода ако САД крену напред са санкцијама.

Извор: Информер.рс