Србија

НЕВИЂЕНА ПОЈАВА ЗАСТРАШИЛА ГРАЂАНЕ: Шумадију прекрио црни прах!

Црни прах прекрио је прошле недеље центар Смедерева и околна насеља у Шумадији и узнемирио грађане који траже хитну реакцију државе, јер сматрају да су животно угрожени. Откривено је да мистериозни прах долази из Железаре, која је у производњу убацила нову руду сидерит, недавно увезену из Турске.

Црни прах падао је на Смедерево у среду током целе ноћи. Прекрио је куће, дворишта и усеве. Снимак ове необичне појаве објавило је удружење грађана „Покрет Тврђава“, које захтева хитну реакцију Министарства за заштиту животне средине, али и Тужилаштва, уз објашњење да је реч о бруталном угрожаванју живота људи.

Црни прах узнемирио грађане

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Активиста удружења Никола Крстић за Спутњик објашњава да становници Смедерева годинама имају проблеме са црвеном прашином која пада по граду, а црни прах их је јако узнемирио, јер га виде први пут.

„Комплетан реон око железаре, четири села, насеља и центар града који је пет километара од ње, био је прекривен црним прахом. Не знамо шта је, претпостављамо да је челична или рудна прашина. Кад се пређе руком, не може да се скине, не може ни сапуном да се очисти“, причаи узнемирени Крстић.

Удружење се већ следећег јутра обратило Министарству за заштиту животне средине, које их је упутило на републичку инспекцију. Контактирали су инспектора који је изашао на терен и фотоиграфисао црну прашину. Још нисмо добили званично објашњење о чему се ради, а покушали смо да контактирамо и руководство железаре, каже Крстић.

„Што се тиче менанџмента фабрике, врло тешко се долази до њих, до било какве информације, просто, наилазимо на зид. Имали смо само један састанак у Агенцији за заштиту животне средине, био је конструктиван, дали су нека обећања, међутим, ништа нису испунили„, каже саговорник Спутњика.

Ово није први пут да удружење „Покрет Тврђава“ скреће пажњу надлежних на еколошке проблеме у граду у коме је смештен кинеки гигант.

Једном приликом су и блокирали су железару, односно пут и пругу, да би скренули пажњу на, како кажу, огромне размере загађења, али и на шљаку коју фабрика неадекватно складишти по селима у околини.

Сидерит из Турске је “кривац”

Шта је узрок падања црног праха по Смедереву у надлежном министарству нисмо успели да сазнамо. Међутим, како су Спутњику незванично рекли запослени у Железари Смедерево, у процес производње убачена је нова руда недавно увезена из Турске, сидерит.

Реч је о руди која се иначе на многим местима у свету користи у производњи железа.

У међувремену се огласила и железара која тврди да је 24. јула почела употреба алгоруде новог добављача из Турске, која је ситније структуре од до сада коришћене.

Због тога су, како истичу, прописане нове мере превенције за сузбијање прашине, попут појачане контроле претовара, као и додатно квашење при руковању.

„Те мере су показале резултат, али се те ноћи догодио инцидент услед пада притиска и ветра, када је дошло до ширења приземне прашине ка најближим кућама“, тврде у железари и додају да ће се истовар спорне руде убудуће обављати само током дана, како би се боље пратили метеоролошки услови.

Ипак, железари је за сада током ноћи и написмено забрањено коришћење ове руде, која је на граници прошла тријажу и добила неопходне сертификате.

Студије о процени утицаја на животну средину не прописују која руда може да се користи у оваквим фабрикама у Србији.

Извор: sputniknews.com