Свет

НОВИ СТАВ СВЕТСКЕ ЗДРАВСТВЕНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ: Сва деца старија од 12 година би требало ово да раде!

Фото: Јутјуб принтскрин

Деца старија од 12 година би требало да носе маске у свакој прилици када их носе и одрасли, на пример у гужвама, као алат борбе против ковида-19, рекле су здравствене и агенције за права деце УН у упутствима које су припремиле за власти.

Светска здравствена организација (СЗО) и дечји фонд УН (УНИЦЕФ) нису препоручивали да деца између шест и 11 година носе маске, али то би требало узети у обзир у подручјима с интензивном стопом преноса вируса и у посебним приликама попут школа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, постоје ситуације кад маске могу „значајно да сметају процесу учења и имају негативан утицај на важне школске активности“, рекли су међународни стручњаци који су скицирали упутства, преноси портал Индекс.

Млађу децу не би требало терати да носе маске, поготово зато што не могу сама да их стављају и скидају на прави начин, према упутствима објављеним у петак увече.

Група стручњака је рекла да би деца до пет година требало да буду под сталним надзором ако би носила маске.

„Децу би такође требало послушати у складу с њиховом перцепцијом и било каквих проблема по питању ношења маске“, рекли су.

Транспарентни визир нуди мању заштиту од тканине која покрива уста и нос, према упутствима.

Према информацијама прикупљеним широм света, само око 1 до 7 одсто свих случајева ковида су деца и млади испод 18 година.

Супротстављена су истраживања по питању тога да ли носе заражена деца мање, више или једнаку количину вируса у поређењу с одраслима.

Извор: Новости.рс