Србија

ОБЈАВЉЕН НАЈНОВИЈИ ПРЕСЕК СТАЊА: Ево какви су резултати !

Фото: Pixabay.com

У последња 24 сата на корона вирус је тестирано 8.086 особа, њих 235 било је позитивно, док је, нажалост, преминуло шест лица.

Према последњим званичним подацима Министарства здравља, на респираторима се у болницама широм Србије налази 91 пацијент, што је најмањи број још од 5. јула. До сада су укупно преминуле 652 особе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

14.56 – ВУЧИЋ О РУСКОЈ ВАКЦИНИ ПРОТИВ КОРОНЕ: Радујем се, а први ћу примити вакцину за коју српски стручњаци кажу да је добра

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће први примити вакцину за коју му српски стручњаци буду рекли да је добра и да може да помогне у превенцији болести ковид 19.

13.13 – Још 15 заражених короном у Мачви, највише у Шапцу

Према подацима Завода за јавно здравље у Шапцу, током јучерашњег дана потврђено је 15 позитивних узорака на ковид-19. У Шапцу 11, а по један у Лозници, Крупњу, Коцељеви и Богатићу.

У Новом Пазару су тренутно хоспитализована укупно 22 пацијента, а нема пацијената на респираторима. На Инфективном одељењу јр девет пацијената и на грудном 13.

10.49 – КРИЗНИ ШТАБ ОДЛУЧИО: Ево како ће се одвијати настава наредне школске године

10.30 – Ужице: 130 пацијената на лечењу, 8 на респираторима

У Ужичкој болници смештено је 130 пацијената позитивних на ковид 19. На интензивној нези је 19 пацијената а на респираторима осам. У новој ковид болници у некадашњој касарни су 63 оболела.

9.53 – Јабланички округ: Још 4 позитивна

У јабланичком округу полако опада број новообелелих од корона вируса. Од 48 тестираних у претходних 48 сати четири особе су биле позитивне. Како је наведено, три новооболеле особе су из Лесковца, а једна из Власотинца.

8.39 – Едита Стокић: Радује ме смањење броја оболелих, али то буди нови страх

Директорка Клиничког центра Војводине Едита Стокић каже да се осећа тренд смањења броја оболелих. Тренутно је у КЦ Војводине хоспитализовано 216 пацијената а њих 13 је на механичкој вентилацији.

8.30 – У Бујановцу јуче 70 прегледа

Директорка Дома здравља у Бујановцу Лела Јовановић изјавила је да је јуче у ковид амбуланти било 70 прегледа, од чега 20 првих и 50 контролних. Од суботе до данас регистровано је 13 позитивних пи-си-ар тестова, рекла је Јовановић. Она је навела да је проблем у Трновцу јер је већи број заражених из тог места и апеловала на грађане да озбиљно схвате ситуацију.

8.04 – Тиодоровић: Смиривање ситуације крајем августа

Епидемиолог и члан кризног штаба за сузбијање епидемије корона вируса Бранислав Тиодоровић оценио је да број новозаражених од короне полако опада и да се до краја августа може очекивати релативно смиривање ситуације ако би се мере поштовале као до сада.

Кризни штаб би требало да донесе коначну одлуку о начину на који ће се од септембра одвијати настава у школама.

7.40 – У Арени на лечењу 28 оболелих

У привременој ковид болници у Арени збринуто је 28 оболелих од корона вируса, а последњих дана већи је број отпуста него пријема пацијената.

7.35 – Краљево: Стабилнија епидемиолошка ситуација

Епидемиолошка ситуација у Краљеву је стабилнија него пре месец дана. Од 92 узорка из Краљева, на нови коронавирус позитивно је 11, показују најновији подаци. Тренутно се у болници у Краљеву налазе 44 пацијента, од чега је њих седам на интензивној нези. У претходна 48 сата један пацијент је преминуо.

Симптоми

Светска здравствена организација наводи на свом званичном сајту да вирус почиње грозницом, праћен сувим кашљем, а након недељу дана доводи до губитка даха и онда је пацијентима потребно болничко лечење. Неки од симптома који се још наводе су главобоља, кијање, кашаљ, кратак дах и потешкоће са дисањем.

Што се тиче температуре, СЗО наводи да најчешће долази до постепеног раста телесне температуре. Код особа са слабијим имунитетом, код старијих људи и мале деце постоји могућност да овај вирус захвати ниже дисајне органе, па се може развити упала плућа или бронхитис.

Мере опреза свакако примењујте

* Избегавајте контакте са особама које имају знаке инфекције органа за дисање (кашаљ, кијање, цурење носа, повишена температура);

* Избегавајте масовна окупљања и боравак у простору где се налази велики број особа;

* Појачајте хигијену руку (прање водом и сапуном најмање 20 секунди, или ако то није могуће, коришћење алкохолних гелова за дезинфекцију руку, нарочито након контакта са оболелим особама или боравка у потенцијално угроженом подручју;

* Препоручује се ношење маски пре уста и носа уколико се борави у простору где су масовна окупљања;

* Обавезно је придржавање мера заштите од преношења инфекције код свих особа које осете симптоме инфекције органа за дисање.

* избегавање контакта са живим или мртим дивљим или домаћим животињама.

Извор: Курир.рс