Србија

Објављен најновији пресек стања, поново расте број…

У последња 24 сата на корона вирус је тестирано 8.768 особа, њих 254 било је позитивно, док је, нажалост, преминуло шесторо грађана.

Према последњим подацима Министарства здравља и Инситута „Батут“, на респираторима се у болницама широм Србије налази 87 пацијената.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

15.00 – Пресек у 15 часова. 254 новозаражена, још 6 преминулих.

14.18 – Ђерлек: Два месеца лавовске борбе, данас 16 пацијената. Пре два месеца почело је повећање броја оболелих од корона вируса у Новом Пазару, а координатор ковид болница у том граду Мирсад Ђерлек изјавио је да су прошла два тешка месеца лавовске борбе свих здравствених радника.

Ђерлек је за РТС подсетио да је 21 дан у болници било 400 пацијената и истакао да је данас 16 хоспитализованих, да ниједан пацијент није на респиратору и да нема преминулих. „На пола корака смо до успеха, успели смо да победимо јер смо показали јединство на свим нивоима“, рекао је Ђерлек.

Он је указао да искуство ипак учи да треба бити обавезан нон стоп и да све зависи од грађана. „Нови талас може бити и у септембру, али ми смо спремни за најгори сценарио ако се буде појавио“, нагласио је Ђерлек. Он је рекао да је педијатрија у новопазарској болници већ почела да ради и изразио наду да ће цела болница у наредних десетак дана изаћи из ковид система.

14.16 – У Београду мање пацијената у ковид амбулантама. Др Александар Стевановић, директор Дома здравља „Др Милутин Ивковић“ Палилула, изјавио је да већ седам дана мањи број људи долази у ковид амбуланту. Он је за РТС рекао да се и у осталим домовима здравља смањује број оних који долазе на прегледе. – Пад је константан. У ковид амбуланти у улици Чарлија Чаплина последње две ноћи је било десетак људи који су сумњали на ковид, што је апсолутно смањење, јер је током ноћи у јулу било и по 120 пацијената“, навео је Стевановић. Он је додао да екипе лекара у ковид амбулантама остају исте.

 

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић каже да се планира увођење обавезног ПЦР теста и изолација од 14 дана за странце који долазе у Србију. Он је нагласио да ће на следећој седници Кризног штаба, која ће бити током ове недеље, бити прецизирано на које земље ће се то односити. Како је навео, Србија сада има бољу епидемиолошку ситуацију него пре месец дана и сада то треба очувати.

12:43 – Грчка продужила забрану уласка

Грчка је продужила забрану уласка у ту земљу држављанима трећих земаља, у које спада и Србија, до 31. августа, на основу одлуке министара цивилне заштите, здравља и унутрашњих послова, наводи Македонска информативна агенција (МИА) позивајући се на Службени лист Грчке.

11.40 – Мањи број хоспитализованих у ЗЦ Врање

У Врању је према последњим подацима, укупан број пацијената који се од коронавируса лечи у четири ковид болнице 76, од чега ковид позитивна 34. Међу хоспитализованима нема деце. На кућно лечење отпуштено је осам пацијената. Нажалост, забележен је један смртни исход. Тренутан број слободних места је 139. (Т.С.)

11.30 – Арена остаје ковид болница, цео здравствени систем се спрема за јесен

Здравствени систем се припрема за сценарио на јесен и мора бити спреман на све, каже министар здравља Златибор Лончар и наводи да привремена болница за ковид пацијенте у Београдској арени наставља да ради, а да ће се у наредне две недеље настојати да се здравствени радници одморе.

– Покушаћемо да здравствене раднике одморимо, посебно из унутрашњости који су сада у Београду или у неким другим болницама, да их вратимо у њихове градове и да они покушају да искористе годишње одморе и да се одморе – рекао је Лончар новинарима након састанка са директорима ковид болница.

Поручио је и да није време за опуштање, те да сви треба да буду свесни да ће маске дуго бити наша реалност и да не смемо да се опустимо и „јуначимо“.

10.55 – Ужице: У болници 117 пацијената

У ужичкој болници јутрос је 117 ковид позитивних пацијената.

На интензивној нези је 15, а на респиратторима пет особа, преноси РТС.

У новој ковид болници у некадашњој касарни смештено је 69 пацијената.

09.33 – Нема певања у школама на часу музичког

Нема спорта, нема певања у школи, ни скандирања – рекао је др Предраг Кон на редовној конференцији за штампу.

– Певање може да повећа излучивање вируса ако је неко заражен. Током музичког нема певања у хору, нема скандирања, навијања у неком спорту – рекао је др Кон и додао да ће се о свим тим правилима детаљно причати и наредних дана и првих дана у школи ђацима и наставницима ће бити објашњено све.

Министар просвете Младен Шарчевић рекао је да ће, ако се плаше, ђаци моћи да прате онлајн наставу.

08.40 – Кон: Не знамо да ли вирус грипа и корона могу дати посебну форму обољења

Када је реч о могућем судару сезонског грипа и сарс-ков-2 вируса, Кон је рекао да плаши све што није познато.

– У истој групи ризика су и они који добију грип и они који добију ковид. Старији и хронични болесници. Једино су деца мање обухваћена ковидом – рекао је Кон додајући да се не зна да ли би ова два вируса удружена могла дати посебну форму обољења.

08.10 – Да ли ће Србија добити руску вакцину?

Јуче је обелодањено да је готова руска вакцина, па је новинаре на конференцији за штампу Кризног штаба интересовало да ли је Србија већ разговарала о куповини исте.

Извор: Курир.рс