Здравље

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ! Ако ово радите, онда ћете се готово сигурно заразити короном! Ево о чему је реч!

За канцеларијске раднике и студенте широм света, открића су важна јер се враћају ка столовима након више месеци затварања

Суви ваздух и климатизоване собе могу помоћи ширењу коронавируса, показао је индијско-немачки истраживачки тим који се осврнуо на улогу релативне влажности у преношењу инфекција.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

За канцеларијске раднике и студенте широм света, открића су важна јер се враћају ка столовима након више месеци затварања.

– Чини се да је улога влаге изузетно важна за ширење ЦОВИД-19 из ваздуха у затвореним просторијама – известили су истраживачи.

Научници који су прегледали 10 међународних студија свињског грипа и других заразних болести попут Респираторног синдрома на Блиском Истоку, утврдили су да влага утиче на вирус на три начина: величина капљица, како капљице лебде и како капљице слете на површине.

У влажнијим просторијама капљице вируса постају теже и брже падају при вишој влажности, „пружајући мање шансе другим људима да удахну заразне вирусне капљице“.

Суви ваздух чини да се капљице смањују и висе около, што постаје оно што научници описују као „оптималну руту“ за пренос.

Ниска влага такође исушује слузокоже у носу, што олакшава корона вирус, пишу они.

У собама би требало да има релативну влажност ваздуха од 40% до 60% – отворите прозоре, истраживачи позивају – да се вирус не шири.

Поред повећања релативне влажности ваздуха и ношења маски за лице, научници позивају предузећа и школе да не спакују собе са људима.

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс/ Srbijadanas.com