Здравље

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ! Ови симптоми су ретки, али показују да сте заражени короном!

Симптоми корона вируса се манифестују на различите начине, али истраживачи су успели да идентификују оне најчешће.

Корона вирус САРС-ЦоВ-2 је опасан предатор јер напада организам на потпуно неочекиване начине. Симптоми попут упорног кашља и температуре су већ одавно познати, али њихови ефекти превазилазе типичне симптоме прехладе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иако се већ скоро 10 месеци боримо са корона вирусом, истраживања и даље настављају да мапирају небројене начине на које ковид може пореметити телесне процесе, а неки од најосновнијих се односе на гастроинтестинални тракт.

Гастроинтестилани тракт се састоји од низа шупљих органа спојених у дугачку цев са много набора од уста до ануса. Део је људског система, па када је рад ових органа отежан, пробавне тегобе су извесне.

Многи извештаји сугеришу да људи заражени ковидом имају гастроинтестиналне симптоме заједно са, или чак и пре респираторних проблема.

Извештај објављен у журналу БЈС обухватио је 25.210 пацијената, 75 студија из Кине и 18 студија из других земаља.

Губитак апетита и пролив били су најчешћи гастроинтестинални симптоми, праћени мучнином и повраћањем.

Болови у стомаку били су изузетно ретки, па их је чинио јако мали број случајева.

Такође, досадашње студије обухваћене у извештају показале су да су гастоинтестинални симптоме били у корелацији са тежим облицима ковида и били су учесталији код људи који су потом завршили на интензивној нези.

Ипак, и поред тога највише пажње се и даље придаје респираторним симптомима – кашљу, температури и губитку мириса, па лекар апелују да се и стомачне тегобе што пре укључе на листу званичних симптома.

 

 

 

 

 

Извор: Телеграф.рс/ Srbijadanas.com