Србија

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ! Шта треба да знају људи који су прележали корону! ОВО СУ ПОСЛЕДИЦЕ!

Након прележаног корона вируса, већина људи се жали на хроничан умор и недостатак снаге. Да ли коронавирус оставља трајне последице по здравље, и какве, још увек није познато, али се лекари слажу да последица има.

Од избијања пандемије коронавируса, у Србији је до сада регистровано близу 30.000 оболелих. За све који су се излечили, опоравак није био исти. Неки га лако превазиђу, док некима вирус може да изазове озбиљне последице.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Брзо умарање, мало физичке снаге и мањак имунитета чести су симптоми након прележаног вируса.

„Већина људи се жали на интензиван умор после болести. И наши пацијенти су се такође највише жалили на умор који никад пре нису осетили током неке друге болести, жале се на палпитације срца, плаше се да ли ће њихов срчани мишић бити трајно или тренутно оштећен“, каже Ивана Стефановић из Хитне помоћи.

Најчешћа грешка коју излечени људи праве јесте да пију свакакве лекове и витамине како би што брже подигли имунитет, а такво насумично уношење може да изазове последице, пре свега, по јетру.

Опоравак и враћање физичке снаге, у зависности од клиничке слике, може трајати неколико месеци.

„Оно што јесте препорука да тежу физичку активност избегавате, у кондицију не можете да се вратите брзо, наш срце је сигурно доста претрпело. После месец и по дана можете да почнете са шетњом, па тек онда нешто интензивније, што зависи од тога колико је клиничка слика била тешка“, каже докторка Стефановић.

Велике проблеме након прележаног ковида могу да имају срчани болесници којима је срчана слабост двоструко тежа него пре вируса.

Вирус захвата срце више него што се мислило

Професор доктор Петар Оташевић са Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње“ каже да коронавирус може да захвати и више од 70 одсто срчаног мишића код претходно здравих људи.

„То је више него што се раније мислило и то нас брине, јер нисмо сигурни да ли ће се та оштећена опоравити касније. Не постоји начин да знамо унапред да ли ће неко имати компликације, међутим, то не значи да ако сте били здрави и млади да нећете имати ове компликације“, каже доктор Оташевић.

У свету је до сада од ковида 19 излечено близу 15 милиона људи, а најновија немачка студија показала је да су се код више од три четвртине пацијената који су се опоравили развили срчани проблеми.

Ипак, кардиолози широм света мишљења су да је прерано говорити о томе да ли су оштећења на срцу трајна или не и да ће то показати време.

Извор: РТС