Србија

ОДЛИЧНЕ ВЕСТИ! Премијерка Брнабић најавила: Држава даје до 24.000 динара: Ево о чему је реч

Програм државе „Моја прва плата“, намењен онима који су завршили средњу школу или факултет, немају радног искуства, а у потрази су за својим првим послом, почиње данас.

Наиме, Национална служба за запошљавање (НСЗ) данас би требало да распише јавни позив којим ће дефинисати услове учешћа и начин пријављивања послодаваца и незапослених младих особа на програм у оквиру ког ће држава субвенционисати део зарада, како би се подстакло запошљавање младих људи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Премијерка Ана Брнабић данас ће у Сенти присуствовати промоцији програма „Моја прва плата“.

– Овај пројекат је само део контекста. Влада Србије већ годинама ради на јачању економије и запошљавању младих. Од 2018. године су млади добили прилику да када региструју компанију не плаћају порезе. Од тада смо добили 189 нових компанија које су отворили млади. Само се шест од њих угасило, што је огроман успех, и зато ћемо са тиме наставити – рекла је Ана Брнабић.

– Ми ћемо као Влада у свако место уложити 20.000 динара месечно за оне са завршеном средњом школом, а за оне са факултетом 24.000 дианара, пракса ће трајати 9 месеци. Заинтересовани послодавци за само неколико минута могу да се пријаве електронски, а ни млади неће морати да доносе било какве папире. Већ од данас ће млади моћи да приступе порталу мојапрваплата.гов.рс и погледају на које позиције могу да се пријаве, а пријављиваће се од 1. до 15. октобра – објаснила је Брнабићева.

Шансу за стицање искуства, а потенцијално и запослење, преко овог програма добиће 10.000 младих. Држава ће током девет месеци финансирати део њихових зарада и то кроз новчану накнаду у месечном износу од 20.000 динара онима са средњим образовањем, а 24.000 динара младима са високим образовањем.

Према информацијама Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, програм ће се реализовати без заснивања радног односа, са циљем да се младима без радног искуства омогући да обаве праксу на пословима код послодавца. На тај начин би стекли знање, вештине и компетенције за рад и тако повећали своје могућности за запошљавање.

Држава ће за субвенцију предузећима издвојити две милијарде динара.

Како и до када можете да се пријавите
Позив за пријаву послодаваца у оквиру програма објавиће Национална служба за запошљавање, а пријављивање ће бити могуће преко сајта „Моја прва плата“ до 25. септембра.

Моја прва плата

Послодавац би требало да унесе опис радних позиција, послова, радних задатака као и осталих услова које очекује да кандидат испуни.

Млади, односно кандидати који желе да се пријаве за рад у компанијама, моћи ће то да ураде од 1. до 15. октобра преко апликације коју креира Канцеларија за ИТ и еУправу у сарадњи са ПКС, НСЗ, уз подршку Министарства финансија и Владе, док ће се од 1. новембра обављати повезивање кандидата и послодаваца који су огласилили радне позиције.

Ко може да се пријави
Програм „Моја прва плата“ намењен је онима који су завршили средњу школу или факултет, до навршених 30 година живота, немају радног искуства и налазе се на евиденцији незапослених Националне службе за запошљавање.

Држава ће кроз овај програм покривати један део трошкова њихове плате, док ће остатак новца за плату овако запослених младих људи обезбеђивати послодавци.

За оне са дипломом средње школе, држава ће давати 20.000 динара, а за младе раднике са факултетском дипломом 24.000 динара, за период од девет месеци.

Што се тиче послодаваца, они могу бити из приватног или јавног сектора. Приоритет за укључивање у програм, како је Министарство рада саопштило, имају послодавци из приватног сектора, а нарочито послодавци из девастираних општина, у складу са прописом Владе Србије о степену развијености јединица локалне самоуправе.

Млади да нађу посао, а послодавци квалитетан кадар
Циљ програма је, према речима министра финансија Синише Малог, да се мотивишу млади да што пре нађу посао, а да се са друге стране олакша одлука послодаваца да их запосле. Како је навео „најтеже је наћи први посао“, па држава овим потезом жели да им олакша запослење и стицање праксе.

Претпоставка је, како је истакао, да ће после девет плата млади остати код истог послодавца, или са искуством лакше наћи други посао. Мали је казао и да ће вероватно бити другог и трећег круга запошљавања.

Извор: Ало; Д.К.