Србија

ОДОБРЕНА ЈОШ ЈЕДНА ВАКЦИНА ПРОТИВ КОРОНЕ! Али постоји један проблем, ово сви треба да знају!

Фото: Pixabay.com

Након што је саопштено да је Русија регистровала прву вакцину против КОВИД-19, кинески државни медији јавили су да је Пекинг одобрио патент компанији „Кансино Бајолоџикс“ за производњу вакцине против исте заразе која оковала планету. Ово може да значи да ове две земље сада воде у трци за вакцину, али и указује на потенцијалне проблеме.

„Кансино Бајолоџикс“ је, како пишу кинески медији, добио патент за вакцину Ад5-нЦоВ, истог дана кад је и Русија саопштила да је регистровала свог кандидата.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пријава за патент је поднета 18. марта, а одобрена је 11. августа, наводи се у извештају. То је први патент за вакцину КОВИД-19 који је Кина одобрила.

Иста вакцина је претходно још у јуну одобрена за коришћење у кинеској војсци.

Кина има девет кандидата за вакцину у клиничким испитивањима, укључујући пет у фази 3, што је последња фаза процеса ка одобрењу, а међу њима није вакцина компаније „КанСино“.

Кандидат за вакцину компаније „КанСино“ био је први у Кини који је у марту кренуо са испитивањима на људима, али су друге потенцијалне вакцине које су развили „Синовак Бајотек“ и јединица Кинеске националне фармацеутске групе (Синофарм) раније почеле са испитивањима фазе 3.

Проблем који Кина има јесте тај што је вирус у земљи прилично ослабио, па зато тражи добровољце у иностранству.

Прошле недеље је „КанСино Бајолоџикс“ објавио да ће спровести испитивање фазе 3 у Саудијској Арабији на 5.000 добровољаца.

Од 29 нових вакцина у клиничким испитивањима широм света, девет је из Кине. Од седам који су у 3. фази, Кина их има пет. Очекује се да ће кинеске вакцине бити у практичној употреби већ наредних месеци.

Драматични напредак резултат је дубоких веза између фармацеутских компанија и истраживачких института које финансира држава. „КанСино“ је стартап у приватном власништву, али спроводи истраживања уз подршку војске.

Други произвођач лекова, „Синофарм“, који спроводи завршна клиничка испитивања, јесте државна компанија, док је „Синовак Бајотек“ заједничко улагање између Универзитета Пекинг и компанија из Хонг Конга. Сви се сматрају блиским централној влади, а Министарство науке и технологије сматра се вођом стратегије вакцинације у земљи.

Према кинеским медијима, „КанСино“ и „Синовак“ припремају годишњу производњу од 100 до 200 милиона доза уз подршку државе, пише сајт „Никеи Ејжајн Ривју“.

Снага Кине је у неактивираним вакцинама, то су вакцине које користе вирусне честице или бактерије које се узгајају у некој култури, а које тада губе способност да изазову болести.

Неактивиране вакцине постоје већ дуже време, а доказана је њихова ефикасност и сигурност. Међутим, с обзиром на то да се тај неактивирани вирус узгаја помоћу пилећих јаја и животињских ћелија, његова производња може да буде неефикасна. Европски и амерички произвођачи фармацеутских производа одустали су од коришћења овог приступа, али кинеске компаније су удвостручиле напоре са оваквом методом.

Кинеска спретност прављења оваквих вакцина делимично је последица њеног претходног искуства са високо заразним болестима као што су тешки акутни респираторни синдром (САРС) и птичији грип.

Према извештају који је објавио сајт „Лансет“, „КанСино“ је испитивања вршио на око 500 испитаника, од којих су неки добили вакцину, а други плацебо. Након 28 дана нису примећене озбиљније нежељене последице.

Међутим, кинеске вакцине се ретко дистрибуирају у иностранству и није познато колико су заиста ефикасне.

Клиничка испитивања су фокусирана на брзину, али мало је доступних информација о ефикасности и нуспојавама.

Осим тога проблем би могао да буде и геополитичке природе. Ако Кина развије ефикасну вакцину, могла би да је користи како би ширила своју моћ.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Блиц.рс