Србија

ОГЛАСИО СЕ ДОКТОР КОН! Ово је цела Србија чекала: Од ове бројке зависи увођење нових мера

Фото: Јутјуб

УСПЕЛИ смо да заравнимо криву мерама којима располажемо, али опадање броја оболелих иде полако и то ће трајати дуже него у првом удару – објаснио је тренутну ситуацију епидемиолог др Предраг Кон.

Чланови Кризног штаба у борби против ковида-19 сагласни су да је дошло до стабилизације ситуације, да је чувена кривуља поравната, да је други налет короне „одбијен“, али да борба тек предстоји. Међутим, шта каже статистика?

Од почетка епидемије корона вируса у Србији пратили смо број новозаражених по данима, па бројеве хоспитализованих, преминулих, као и пацијената на респираторима, али и чувени „Конов коефицијент“.

Овде је реч о броју новозаражених у односу на број тестираних у размаку од 24 сата, а тако је народски назван пошто нам је управо др Кон својевремено објашњавао његову важност.

Подсетимо, при крају првог таласа корона вируса, др Предраг Кон је рекао „да ћемо о укидању ванредног стања и укидању рестриктивних мера моћи да разговарамо када ова бројка падне испод пет одсто“. А у последњих десетак дана она осцилира између 3,5 и 4,5 одсто.

– Када број новозаражених у односу на број тестираних спадне испод 0,5 одсто то је спорадично јављање – рекао је др Предраг Кон у тренутку када смо мислили да је први талас короне прошао.

Тренутно смо светлосним годинама удаљени од жељених 0,5 одсто, али су стручњаци уверени да ће наредних недеља доћи и до лаганог пада „Коновог коефицијента“…

Извор: Новости онлине