Србија

ОГЛАСИО СЕ ДОКТОР ТИОДОРОВИЋ! Издрживост је на измаку, ево шта нам може помоћи да издржимо епидемију

Фото: Јутјуб

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић каже да разуме грађане чија је издржљивост на измаку, јер су навикли да епидемија обично траје два до три месеца, док ова са вирусом корона улази у шести месец.

Зато треба размишљати на који начин помоћи становништву да то издржи, каже Тиодоровић за Јужне вести, јер, како наводи, морамо да будемо свесни да ће вирус још дуго бити ту, а његов предлог је да у томе помогне кутлура.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иако су по налогу Штаба за ванредне ситуације одложене све августовске манифестације у Нишу, Тиодоровић каже да се залаже за то да се, уз поштовање свих мера, одрже Нишвил и Филмски сусрети.

Сматра да је грађанима то потребно да би издржали епидемију короне која улази у шести месец, али да то мора да разматра и Кризни штаб Владе.

У Нишу је последњих десетак дана повољнија епидемиолошка ситуација, али су епидемиолози упозорили да баш зато грађани треба да наставе да поштују све мере

„Ја се зато залажем да проценимо, то се мора урадити на Кризном штабу Владе, да уз поштовање свих мера, пустимо да раде позоришта, биоскопи, да неке манифестације, као што су наш Нишвил, Филмски сусрети, да се одрже тако што ћемо број гледалаца, учесника, корисника тих манифестација прилагодити оним упутствима које већ имамо, поштовање дистанце, држање маске. Људима је то потребно, они су жељни да могу да буду у култури, да се духовно опораве да би могли и физички да подигнемо ниво издржљивости,“ објашњава Тиодоровић.

Јужне вести подсећају, иако су из Нишвила тражили од надлежних да се уз поштовање свих превентивних мера и са смањеним бројем посетилаца одржи џез фестивал у августу, званична одлука је да део програма буде онлајн, а да се, ако епидемиолошка ситуација буде боља, већина програма изведе уживо у септембру.

Да ли ће Влада дозволити Нишвил и Филмске сусрете ове године, као што је предложио Тиодоровић, знаће се наредних дана.

Он каже да становништву треба снага и енергија да издрже овај преломни тренутак епидемије, јер ако до краја месеца буду поштовали препоруке и бринули о себи и другима, већ од септембра биће мирнија ситуација.

Када да ће наступити други талас није могао да прецизира, јер каже да то зависи од много фактора.

Осим са младима које су лекари већ обилазили на нишавском кеју како би им говорили о важности превентивних мера, Тиодоровић каже да је и грађанима потребно помоћи да преброде епидемију и науче да живе са короном, као и здравственим радницима који су претходних месеци „свашта видели и доживели“.

Извор: Б92, ТАЊУГ