Србија

ОГЛАСИО СЕ МИНИСТАР ЛОНЧАР! Корону ћемо искоренити само ако урадимо ово: Открио све о борби са пандемијом

После дужег времена, у нашој земљи јуче није било преминулих од последица корона вируса, а министар здравља Златибор Лончар каже да је то потврда да се исплатило све што су радили надлежни, здравствени радници, али и грађани који су се придржавали прописаних мера. У наредном периоду је, истиче он, потребно инсистирати на мерама које се примењују и личној одговорности.

„Када дође до попуштања мера, то не значи да морамо да идемо у гужву и будемо у простору где је већи ризик. Ако сте кренули и видели да се не поштују мере, окрените се и вратите кући. Заштитите себе и своју породицу“, рекао је Лончар за Пинк и указао да мере које се примењују ништа „спектакуларне“ и подразумевају ношење маске, држање растојања и чешћу хигијену, а дале су резултате.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је истакао, сада је ситуација повољна и прави је моменат да урадимо оно што треба, а не да чекамо да ударимо главом о зид, да имамо огроман број оболелих, огроман број на респиратору, велики број оних који умиру и да се тек тада освестимо и почнемо са преименом мера.

Министар је нагласио да нисмо искоренили корону и да је питање када ће се то догодити – за пола године, годину…

„Морамо да живимо са њом, али ако смо већ успели да за то нађемо начин хајде да користимо ове мере и максимално извучемо из тога да функционишемо“, рекао је Лончар.

Министар је истакао да је потребно да урадимо све да ситуацију ставимо под контролу, да на јесен спречимо спајање сезонског грипа са вирусом корона, а то ћемо учинити применом истих ових мера.

„Ту имамо и додатну помоћ јер ће моћи да се прими вакцина против сезонског грипа која се добро показала, а која ће у Србији бити од 1. октобра“, рекао је Лончар.

Према његовим речима, вероватно ће се крајем ове или почетком следеће године појавити адекватна и безбедна и вакцина против корона вируса.

„Србија ће урадити све да својим грађанима омогући не само једну, него више вакцина које прођу све тестове и добију дозволу баш из разлога да не бисмо имали разноразне теорије типа узели су од овог, од оног…не, покушаћемо да обезбедимо што више вакцина и онда ће наши грађани моћи да изаберу, али на првом месту све те вакцине мораће да буду безбедне и да имамо црно на бело да не изазивају ништа лоше, а да дају резултат“, истакао је Лончар.

Указао је на упозорење СЗО на проблеме у региону и истакао да ће струка одлучити да ли ће за оне који се враћају, односно долазе у Србију из тих подручја бити уведена самоизолација.

Говорећи о почетку школске године, навео је да су Министарсто просвете и наши епидемиолози много радили на томе.

„Много времена, труда и рада је уложено да се направи најбољи могући модел и сигуран сам да су максимално урадили све оно што ће спречити ширење вируса корона. Да ли ће се он ширити? Да, не може да се не шири кад је ту међу нама, али шириће се мање што се више буду поштовале прописане мере“, рекао је Лончар.

Извор: Пинк.рс