Свет

ОТКРИВЕН РАЗЛОГ: Ево зашто запад руши ЛУКАШЕНКА! Ово се не ПРАШТА!

Александар Лукашенко (фото:ЈуТјуб)

Председник Белорусије Александар Лукашенко сматра да је била стратешки исправна одлука да се раније врате све златне резерве из иностранства у земљу.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Браво за Националну банку и владу. Пре три месеца сам дао задатак да се све златне и девизне резерве врате у земљу, посебно злато. У земљу је враћено све до последњег грама злата – рекао је Лукашенко.

Белоруски лидер је истакао да земља има довољно резерви да одржи курс националне валуте на прихватљивом нивоу, а такође је похвалио Националну баку и Савет министара, који још нису „стварно“ почели да користе златне резерве.

Лукашенко сматра да управо због тога нема катастрофалне ситуације са курсом националне валуте. Истовремено је признао да у „појединим мењачницама у земљи некад може недостајати новца у готовини“ и дао је налог Националној банци да исправи ту ситуацију.

Према подацима Националне банке Белорусије, почетком 2020. године златне резерве земље су износиле 42,2 тоне. Првог јануара укупне златне и девизне резерве земље износилее су 9,39 милијарди долара, а 1. августа износе 8,86 милијарди.

Како су објаснили из Националне банке, златне резерве су племенити метали у облику златних полуга. Нјима управља банка и део су Државног фонда племенитих метала Белорусије.

Извор:Информер.рс