Србија

ОВО ЈЕ ЦЕЛА СРБИЈА ЧЕКАЛА! Кон открио да ли ће сад бити попуштене мере!

– Смањује се број оних који се тестирају због сумње на ковид, повећава се број оних који се тестирају због путовања – рекао је др Предраг Кон, епидемиолог

Епидемиолошка ситуација у Србији је и даље несигурна, јуче је број заражених корона вирусом био 161, и ово ни у ком случају није време за нагло опуштње мера, рекао је за РТС епидемиолог Предраг Кон.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наводи да је вирус и даље присутан, и даље ковид амбуланте раде свој посао и има пацијената.

– Смањује се број оних који се тестирају због сумње на ковид, повећава се број оних који се тестирају због путовања. Све то даје податке о процентима позитивности који нису потпуно адекватни, али јасно се види да је смиривање у току – каже Кон.

Истиче да не би требало прерано попуштати мере, али да то не значи да о томе не би требало говорити.

Каже и да су апсолутни приоритет школски колективи и отварање школа, односно обезбеђење да у почетку наставе буде што је могуће боља епидемиолошка ситуација.

– Битно је да остану мере све док се не спусте на што мањи двоцифрени број, па и једноцифрени. Замајац попуштања би се онда и наставио. Кад крене школа, битно је да вирус тешко може да уђе, па и ако уђе појединачно, да не може да се шири. Ако улази превише, онда је тешко веровати да је немогуће да се шири – напомиње члан Кризног штаба.

Више од половине се тестира због путовања

Указује да се, према подацима за Београд, више од половине људи тестира због путовања.

– Има оних који раде контролне тестове и то треба узети у обзир – наводи Кон.

Наводи да ће се на данашњој седници Кризног штаба разматрати мере које је Министарство културе припремило за отварање позоришта и биоскопа.

– Улазак и излазак су једна од најважнијих ствари и ко ће контролисати коришћење маски и шта ће бити ако се не користе. Основне мере су јасне, размак један и по метар, дистанца, зависи и колика су седишта. За сваку салу треба да буде одређено колико може да прима. Начелно се може рећи половина, трећина, о томе ће се расправљати на кризном штабу – указује Кон.

Додаје да ће ове године на располагању бити више доза вакцине против сезонског грипа, пошто ће Торлак произвести 150.000 доза, а планира се и резервна количина.

Извор: Телеграф.рс