Србија

Ово је нови ПРЕСЕК СТАЊА у вези са КОРОНАВИРУСОМ У СРБИЈИ!

У последња 24 сата на коронавирус у Србији је тестирано 10.571 особа, њих 158 било је позитивно, док су, нажалост, преминула три лица.

Према последњим подацима Министарства здравља и Института “Батут”, 57 особа налази се на респираторима у болницама широм Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

14.53 – Мачвански округ: само 3 позитивна на корону

Корона је у озбиљном паду судећи према последњим резултатима, а нарочито у поређењу са минулим месецом. Током јучерашњег дана у Мачванском округу потврђена су само три позитивна узорка на ковид-19 и то по један у Лозници, Малом Зворнику и Крупњу, саопштено је данас из Завода за јавно здравље у Шапцу. Укупно је од почетка појаве короне потврђено њено присуство код 3.148 особа, а тренутно је 635 оболелих. У самој Лозници осетан је пад прегледа, тако је у минула 24 сата у тријажном центру Дома здравља примљено 46 пацијената, док их је у амбуланти Инфективног одељења било 18, а од тога је осам првих прегледа. Урађено је 36 рендгенских снимака плућа, а није било откривених пнеумонија. У болницу су примљена три пацијента, а отпуштена четири с тим да нико није упућен у другу установу. Тренутно је укупно хоспитализовано 29 ковид пацијената. Иначе, упркос корони живот иде даље па је у лозничком породилишту за минулих седам дана рођено 27 беба, 12 девојчица и 15 дечака. (Т.Илић)

14.33 – Чачак: За десетак дана болница у редовном режиму рада

Тренутна епидемиолошка ситуација на подручју Моравичког округа знатно је повољнија него претходних недеља, оценио је данас руководилац Радног тима за праћење ширења корона вируса Михаило Луковић додајући да очекују да ће за десетак дана бити могуће болницу у потпуности вратити у нон ковид систем. Др Луковић је за Тањуг навео да је тренутно хоспитализовано 36 пацијената у болници и подсетио да је у једном тренутку број пацијената био и 185, један пацијент је на респиратору са тешком клиничком сликом.

13.00 – Ђерлек: Не знамо да ли је вирус мутирао или се нешто друго десило

У регионалном ковид центру Опште болнице у Новом Пазару тренутно је хоспитализовано 11 пацијената, саопштио је данас државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек. Како је прецизирао, код самог вируса уочене су разлике у првом и другом пику, односно у првом пику углавном је било захваћено старије становништво и плућа су била најосетљивији орган, а у другом пику је повећан број пацијената са кардиоваскуларним и цереброваскуларним проблемима.

12.24 – Кон: Зашто понедељком има највише заражених

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је данас да епидемиолошка ситуација у вези с корона вирусом иде набоље, али да је оно што и даље ствара несигурност чињеница да се не смањује број прегледа, односно број људи са тегобама и број сумњивих случајева.

11.50 – Све мање пацијената у ковид болницама у Врању

У Врању је према подацима од јутрос, до 7 сати у ковид болницама укупан број пацијената 45, од чега ковид позитивних 13. Међу хоспитализованима нема деце. На кућно лечење отпуштено је 10 пацијената. Тренутан број слободних места је 170. У врањској Ковид амбуланти АТД, током јучерашњег дана обављено је 116 прегледа. Први пут на преглед су дошла 44, а на контролни 72 пацијента. Узоркована је крв код 60 пацијената и сачињен 71 РТГ плућа. Такође, урађено је 49 брзих и 45 ПЦР тестова. (Т.С.)

11.20 – Ужице: Смањен број прегледа и хоспитализованих пацијената

У Општој болници у Ужицу тренутно је хопситализовано 62 пацијента, од којих је код 58 лабораторијски потврђен вирус корона, изјавила је данас за Тањуг директорка болнице Јелена Раковић Радивојевић, уз оцену да је ситуација боља, али да опрез и даље мора постојати. Како је навела, у болници је и девет пацијената који су на интензивној нези, од којих су два са тешком клиничком сликом на респиратору, док код осталих седам пацијената клиничка слика није толико тешка и захтевају анестезилошки надзор. У привременој ковид болници у Крчагову, према речима др Раковић Радивојевић, смештена су 32 пацијента, који су сви суспектни и чекају резултате ПЦР теста.

11.19 – Епидемиолог Тиодоровић о маскама, вакцини и одласку у ЦГ

Ова тренутна епидемиолошка ситуација, када би се овако одржало са добрим падом, да дођемо до још бољих резултата, да смањимо број оболелих и што је још важније преминулих, онда ћемо имати услове да уђемо у миран период – рекао је епидемиолог др Бранислав Тиодоровић.

10.07 – За дезинфекцију школа и вртића у БГ још 20 милиона динара

Због епидемије корона вируса, која је велики изазов за почетак школске године, утврђена су правила у циљу заштите ученика и запослених, а у градском Секретаријату за образовање и дечју заштиту кажу да ће београдске школе спремно дочекати 1. септембар и да је обезбеђено додатних 20 милиона динара за дезинфекцију школа и предшколских установа до краја године. Према речима градског секретара за образовање и дечју заштиту Славка Гака, и основне и средње школе у главном граду биће спремне да првог септембра прихвате све ђаке.

9.20 – Ових 5 правила обележиће почетак школске године

Настава у школама неће се прекидати уколико један ученик у разреду добије корону. У том случају, остатак разреда ће бити тестиран, али неће бити изолован, већ ће наставити рад. Такође, ако се у породици неког ђака појави корона, он неће долазити у школу, без обзира на то да ли је и сам заражен. Ово су само нека од правила која ће важити ако вирус уђе у учионице.

9.00 – На Ким 141 новозаражени, још 6 преминулих

Током последња 24 сата на Косову је регистрована 141 новозаражена особа док је шест људи умрло од последица корона вируса, саопштио је у уторак увече Институт за јавно здравље у Приштини. Како се наводи у саопштењу, тестирано је укупно 494 узорака, преноси Косово Онлајн.

Симптоми

Светска здравствена организација наводи на свом званичном сајту да вирус почиње грозницом, праћен сувим кашљем, а након недељу дана доводи до губитка даха и онда је пацијентима потребно болничко лечење. Неки од симптома који се још наводе су главобоља, кијање, кашаљ, кратак дах и потешкоће са дисањем.

Што се тиче температуре, СЗО наводи да најчешће долази до постепеног раста телесне температуре. Код особа са слабијим имунитетом, код старијих људи и мале деце постоји могућност да овај вирус захвати ниже дисајне органе, па се може развити упала плућа или бронхитис.

Мере опреза свакако примењујте

* Избегавајте контакте са особама које имају знаке инфекције органа за дисање (кашаљ, кијање, цурење носа, повишена температура);

* Избегавајте масовна окупљања и боравак у простору где се налази велики број особа;

* Појачајте хигијену руку (прање водом и сапуном најмање 20 секунди, или ако то није могуће, коришћење алкохолних гелова за дезинфекцију руку, нарочито након контакта са оболелим особама или боравка у потенцијално угроженом подручју;

* Препоручује се ношење маски пре уста и носа уколико се борави у простору где су масовна окупљања;

* Обавезно је придржавање мера заштите од преношења инфекције код свих особа које осете симптоме инфекције органа за дисање.

* избегавање контакта са живим или мртим дивљим или домаћим животињама.

Извор: Курир.рс