Србија

ОВО МОРАТЕ ЗНАТИ! Ево како ће изгледати настава од 1. септембра! Ништа више неће бити исто!

Од 1. септембра ђаке и наставнике очекују велике промене у школама због короне. Часови физичког и музичког ће изгледати потпуно другачије. И стручне школе морају да реше дилеме. како ће изгледати практична настава?

До првог школског звона остало је још веома мало. Школе су добиле детаљна упутства како настава треба да изгледа, али постоје случајеви где ће одређеним просторијама у школама морати да се промени намена, или начин полагања практичне наставе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Када су музичке средње школе у питању, концертне активности и јавни наступи биће прилагођени тренутној ситуацији, што значи да ће се одржавати у мањим групама и пред мало публике искључиво у свечаној сали школе.

Два јавна наступа обавезна су током једног полугодиша, па се то и ове године неће променити.

Олакшавајућа околност за ове школе је то што се у њима настава, теорија и пракса иначе одржавају по плану и програму у малим групама, па ће велике промене доживети само хор и оркестар.

„То ћемо да решимо тако што ћемо да поделимо децу у две групе и наставу ћемо да организујемо у великој свечаној сали уз маске и дистанцу од четири метра квадратна“, каже Вањушка Мартиновић, директорка музичке школе Станковић.

Када су средње школе у питању, план је да се ради недељно и по групама. У обзир ће морати да буде узета и разлика између гимназија и средњих стручних школа, неће бити кабинетске наставе и ђаци ће увек бити у једној учионици.

Саобраћајна школа почеће са радом спремно, али ће новонастала ситуација довести до промена у једном делу практичне наставе. Наиме,у специфичним школама, попут ове, неки смерови били би у проблему када би комбиновану наставу за коју су се определили родитељи и наставници школе као и праксу обављали онлајн.

Не може возач камиона да добије диплому, без обуке Б или Цкатегорије и без полагања вожње, коју је немогуће симулирати на компјутеру.

Не могуће је да возач моторног возила има онлајн обуку, а поготову да полаже онљн. Ученици наше школе имаће наставу у аутомобилу или камиону са инструктором и после тога имаће полагање вожње, наравно у аутомобилу или камиону, никако онлајн“, каже Мирослав Мацура, директор Саобраћајно-техничке школе Земун.

Настава дакле, може да буде онлајн и за остале образовне профиле у овој и другим стручним школама али полагање испита и контролне вежбе морају се одржавати у самој образовној установи.

И док предмете попут српског, математике, биологије, физике и хемије ђаци могу да прате на РТС-овим каналима физичко васпитање захтева нешто другачији приступ па ће професори ђацима, сваку недељу испунити корисним вежбама уз прописану дистанцу и са малим бројем ученика.

Оно што се не постигне на часу, надокнађиваће се онлајн вежбањем.

За све школе и основне и средње, важе исте безбедносне мере – за сваког ђака мора да буде обезбеђена површина од четири квадратна метра.

У учионицама ће моћи да буде до 15 ученика, а средњошколци ће као и основци, носити маске.

Извор: РТС