Регион

ОВО НИКО НИЈЕ ОЧЕКИВАО! Лоше вести: На помолу сценарио гори од оног 2010!

Туризам је окосница грчке привреде. Међутим, због пандемије корона вируса је све пропало, жали се туристичка бранша. То је катастрофа за читаву земљу, којој прети гори сценарио од финансијске кризе

„Овако нешто као Халкидики је јединствено“, кажу у Солуну указујући на прелепе плаже, зелене шуме и тиркизну морску воду.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ипак, оно што се види у Псакудији на северу Грчке може да завара. Плаже су чињеница викендом пуне, али то нису платежни инострани гости, већ Грци.

Половина августа је јек сезоне годишњих одмора у Грчкој. Тада улице великих градова опусте, а слободни дани се проводе колективно на мору. „Ми у селу нисмо имали ниједан једини случај заразе корона вирусом, али и поред тога нико није дошао“, жали се Мелиса, власница бара на плажи.

Каже да је у поређењу са прошлом годином посао опао за 80 одсто. Али, ипак се труди да остане оптимистична: „Овде свако сваком помаже. Надамо се да ћемо преживети зиму. Барем ове године. А шта носи следећа, не знам.“

Брзом реакцијом грчке владе у марту и априлу ширење вируса сведено је на минимум. Грци су могли да буду поносни. Са много стрпљења су се спроводиле све мере за борбу против пандемије корона вируса: носиле су се маске, држала социјална дистанца у супермаркетима, остајало код куће. Министар за развој Адонис Георгиадис каже како је Грчка од црне овце Европе постала узор.

Међународна штампа је Грчку описивала као омиљену дестинацију туриста током корона-лета. Али, када су аеродроми 1. јула делом отворени за међународни ваздушни саобраћај, иначе пуне чекаонице остале су празне. Реке туриста су изостале. „Ми смо дошли упркос корони“. Прича једна Берлинка, док седи на плажи са две пријатељице. Она није дозволила да је уплаше проблеми око уласка у земљу. „На аеродрому је све прошло глатко“, прича за DW.

Али, компликација је заиста било. За улазак у Грчку неопходан је тзв. QR-Code, којим се региструју путници. Почетком јула многи туристи о томе нису били информисани. Други говоре о томе да су имали проблема да испуне електронски формулара за улазак у земљу. Најдраматичнија ситуација је била на границама према суседним земљама Бугарској и Албанији. Људи су на границама чекали и по неколико дана. „Платио сам 100 евра тест на антитела“, прича турсита из Бугарске, који је у Переу на северу Грчке стигао пре пет дана. Али, на граници су морали још једном да га тестирају и онда је морао да остане у хотелу 24 сата.

Грци су се веома плашили да ће туристи донети Ковид 19 у земљу. Али, сада као и у другим земљама и у Грчкој расте број заражених. Међутим, то изгледа нема везе са туристима. У саопштењу за медије Универзитета Аристотел у Солуну стоји да је пораст инфекција био приметан и пре отварања граница.

У међувремену, барови и ресторани у Солуну морају да се затварају у поноћ. Влада посебно моли младе да вирус схвате озбиљно и да у летњем заносу не запостављају ризике по здравље. „Немој да будеш крив за то што се заразио твој ближњи“, апелује на младе суграђане премијер Киријакос Мицотакис преко Твитера.

Међутим, многи Грци имају и друге бриге – економске – које су веће од страха од короне. Зна то и Григорис Тасиос, председавајући грчког Удружења хотелијера. И његов хотел у Псакудији ове године је празан. Знатно је снизио цене, али туристи ипак нису дошли: „Капацитети су попуњени око 30-35 одсто. У августу изгледа мало боље, јер имамо више туриста из земље.“

Ипак, корона је нанела огромну штету туризму у Грчкој. „Рачунамо са 15 милијарди губитка у поређењу са 2019, када су приходи у туризму били 18 милијарди евра“, каже Тасиос.

Туризам је 2019. износио 20 одсто грчког бруто друштвеног производа. Стога многи Грци с правом страхују за своју егзистенцију. Остаје да се види да ли ће пакет помоћи Европске уније од 750 милијарди евра, од којих су за Грчку предвиђене 32 милијарде, помоћи да се надокнаде огромни губици, не само у туризму. Једно је сигурно: ако следећа година не донесе значајнија побољшања, то би могло да изазове консеквенце које би у сенку бациле и финансијску кризу 2010.

Извор: Информер.рс/DW