Регион

ОВО СИГУРНО НИСТЕ ЗНАЛИ! Можете у Мађарску на купање, излет и шопинг, али ова два услова морате испунити

Фото: јутјуб

Мађарска је због пандемије корона вируса државе поделила у три категорије, зелена, мала зараженост, црвена, велика зараженост, и жута, средња зараженост, у коју је сврстала Србију. То у којој „боји“ је одређена земља одређује да ли њени грађани смеју да путују Мађарску или не, а ево који услови тачно важне за наше држављане.

Према званичним подацима мађарске полиције, које је на “Фејсбуку” објавио Генерални мађарски конзулат у Суботици, свим држављанина Србије је дозвољен улазак у Мађарску, али постоје ограничења у односу на сврху уласка у ту земљу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Оно што је велики број људи одушевило, а што је заправо мало познато, јесте то да наши грађани могу да уђу у Мађарску без негативног теста на корону, али само под условом да се тамо задрже највише 24 часа и да не одлазе даље од 30 километара од границе.

То значи да свако од нас уколико жели, може да оде у Мађарску у шопинг, да се купа у некој од бања и базена, обилази градове уз границу, посети некога, уради ПЦР тест што иначе многи и раде, или било шта друго, али дакле, само мора да испуни ова два услова.

Потребан само пасош

Запрво, овоме треба додати и то да у тренутку прелеска границе особа не сме да има температуру, јер је то разлог због кога ће бити враћен уколико га се током насимичних здравствених прегледа установи да је она повишена.

Уз потврду о запослењу границу без проблема пролазе радници запослени у пограничним местима.

Како осим надлежних за “Блиц” потврђују и путници из Србије који су претходних дана ишли у шопинг, купање или једнодневни излет, нашим грађанима, осим пасоша није потребан ниједан други документ.

Званично саопштење мађарске полиције
Мађарска полиција је саопштила да грађани земаља означених жутом бојом, као и црвеном, могу да у Мађарску уђу на удаљеност од максимално 30 километара од границе и најдуже да бораве у том подручју 24 сата.

– Улазак за држављане Србије подразумева да имају два негативна теста на корону, урађена у последњих пет дана у размаку од 48 сати или могу да се крећу 30 километара од границе најдуже један дан – пише у званичном документу.

Мађари нашим држављанима саветују, када већ прелазе у њихову земљу, било да имају српска или и спрска и мађарска документа, да понесу потврду да су запослени у Мађарској, студирају, похађају средњу школу или да имају заказан лекарски преглед, те да је то разлог зашто путују.

Из искуства: Мађари пуштају без проблема

Незванично, кажу продавци на суботичком бувљаку и Суботичани који су јуче посетили Сегедин, мађарски цариници пуштају без проблема, не траже ништа осим пасоша, али насумично мере телесну температуру.

Уколико би неко имао температуру не дозвољавају даљи пролаз, већ га враћају у Србију. Гужви нема, граница се пролази брзо.

– Са супругом сам ишао у Сегедин. Ништа нас нису питали, ни где идемо, ни колико остајемо. Правила су јасна, један дан до 30 километара и свако мора да поштује мере дистанце и друго што је неопходно и код нас и било где на свету у овом тренутку. На граничном прелазу нема гужви, викендом можда буде више возила, али углавном брзо се пролази. Пријатељи су били да се тестирају у Сегедину на корону, нико их није питао зашто прелазе границу. Ако неко путује даље, рецимо, враћа се у Аустрију на посао и тамо живи, дозвољен му је трансит кроз Мађарску – каже Суботичанин.

На сајту мађарске полиције објављени су и бројеви телефона путем којих сваког радног дана, од осам до 16 сати, могу да се добију информације о правилима уласка и боравка у Мађарској.

А ко то контролише и колике су казне?

Сигурно се питате како ће неко да зна да ли сам отишао 30, 50 или 150 километара од границе. Па лако – стране таблице лако су уочљиве, а мађарска полиција ревносно обавља свој посао и редовно котролише на путевима.

Друго, немојте да покушавате ни да прекорачите рок од 24 сата, јер по повратку у Србију по времену које вам је уписано у пасошу на уласку у Мађарску лако ће се видети да ли сте се правила придржавали.

Више Суботичана са којима смо причали кажу да је казна за оне које Мађари ухвате даље од 30 километара од границе кажњавају са 500 евра плус годину дана забране уласка у Мађарску.

– Ником не пада на памет да то прекрши, не толико због новца, већ забране поновног преласка границе – кажу нам Суботичани.

Извор: Блиц