Србија

Ово су нове МЕРЕ ЗА УЛАЗАК У СРБИЈУ: Свима се мери температура, а овде се спроводе сумњиви!

Сви који улазе у Србију, небитно да ли су странци или наши грађани, на граници добијају здравствено упозорење и мери им се телесна температура

Сви који улазе у Србију, небитно да ли су странци или наши грађани, на граници добијају здравствено упозорење и мери им се телесна температура, а сваки сумњив случај на корону, право са границе ће бити упућен у ковид амбуланту.

Ово правило важи од када је појачан здравствени надзор на границама, а што је почело да се примењује ових дана, заправо од како је корона букнула у земљама у окружењу, а где тренутно борави одређен број наших грађана на летовању.

Они са симптомима корона вируса, којима се мери температура и који су самим тим и сумњиви на ковид 19, биће упућивани у ковид амбуланте. Тамо ће им бити урађени преглед, рендген плућа, као и тестирање на овај вирс, а по потреби и хоспитализација.

У Србији се иначе све гласније прича о могућој двонедељној изолацији за наше држављане по поравтку са одмора из земаља окружања, где је корона подивљала последњих дана и недеља.

До тада, на границама ће се примњивати ове мере, а сваки наш грађанин добиће и здраствено упозорење, које издају Министарство здравља Србије и Институт за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут”.

Ту су наведени савети како особа да се понаша због епидемије корона виурса, али и бројеви телефона установа којима могу да се јаве уколико су болесни или имају симптоме ковида 19.

У упозорењу је кроз осам тачака наведено како се треба понашати током боравка у Србији, или након повратка у земљу, како би се спречило даље ширење вируса.

Наводи се тако да у наредних 14 дана требало би да смањи комуникацију са другим ососбама у домаћинству, радном или јавном месту.

Ту су детаљни савети о дезинфекцији и понашању. Такође, у упутству је наведено да треба избегавати блиски контакт са особама које имају симптоме инфекције, избегавати поздрављање и љубљење, уз обавезну дистанцу од једног метра.

Такође, обавезно је ношење маски у затвореним просторијама, и уколико неко осети симптоме инфекције органа за дисање, међу којима спадају повишена температура, кашаљ, кијавица, цурење из носа, потребно је одмах ставити маску, избегавати контакте са другим особама и јавити се телефоном епидемиологу института или завода за јавно здравље надлежног за подручје боравка.

Извор: Srbijadanas.com