Србија

ОВО СУ СВИ ЧЕКАЛИ! Данас креће ново попуштање мера! Ево шта ћемо све моћи да радимо и под којим условима

Од данас почиње ново попуштање мера у Србији. После скоро шест месеци дозвољава се почетак рада биоскопа и позоришта (не значи да ће аутоматски сви бити отворени), могуће је одржавање концерата, све то до максимум 500 особа, а лепа вест стиже и за старије грађане који су у старачким домовима – поново ће уживо моћи да виде најмилије, јер ће такође од понедљека бити дозвољене посете.

Иако ће бити могуће одржавање културних дешавања на затвореном и отвореном којим ће моћи да присуствује до 500 људи, а према посебној одлуци Кризног штаба, чак и више од тога, то не значи да је укинута забрана окупљања више од 10 особа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како су нагласили на прес конференцији Кризног штаба за борбу против корона вируса у петак, када је ова одлука и донета, окупљање до 500 људи важи искључиво за културна дешавања, дакле никако за ноћне клубове иил било шта друго.

Биоскопи и позоришта

Маске, дезинфекција и одржавање дистанце кључни су фактори за спречавање ширења вируса корона како у биоскопима тако и у позориштима. У суштини, важиће сва правила која иначе важе када је у питању боравак у затвореном простору.

Маске морају да носе како запослени, тако и посетиоци, а редари који иначе спроводе контролу карата, провераваће да ли посетиоци имају маске. Као могућа опција наведено је и добијање маске уз улазницу, али тако нешто још није потврђено. Једино ко неће морати да носи маску су, наравно, глумци на сцени.

Ако је биоскоп, нека смање број карата да би се могла направити физичка дистанца, маска обавезно да буде подељена на улазу, нека она буде зарачуната и у цену улазнице, људи ће доћи. Морамо да живимо са овим, ако се сви добро организујемо, ако поштујемо све мере, полако ће све ићи како треба. Маске, физичка дистанца, дезинфекција кључне су ствари – рекао је недавно професор др Бранимир Тиодоровић, који је био међу првим члановима Кризног штаба који су заговарали попуштање мера у култури.

Капацитети сала биће преполовљени како би се осигурала дистанца од 1,5 метра, осим у случајевима када је у питању велик простор, који далеко надмашује број места већи од 500.

– Сами организатори треба да се придржавају превентивих мера, а културни догађаји требало би да буду организовани онако како је све детаљно договорено на састанку премијерке Ане Брнабић и представника културних установа – рекао је пре два дана др Предраг Кон.

Др Дарија Кисић Тепавчевић истакла је да наставак културног програма захтева темељну припрему, те да то не значи да ћемо већ са сутрашњим попуштањем мера имати прилику да одемо у позориште.

– Издате су стриктне препоруке за све сегменте које укључују и запослене и посетиоце. Када су у питању глумци, није предвиђено да током представе носе маске, али су предвиђени одређени здравствени прегледи и, наравно, оно што се односи на све нас, да проверавамо телесну температуру и да уколико осетимо било какве симптоме, да се одмах јавимо да нећемо доћи на посао и да одемо у ковид амбуланту – каже др Кисић.

Концерти

Битно је напоменути да се дозвола за одржавање концерата не односи на све концерте, већ само оне који су организовани у просторима културних установа.

Било да се концерт одржава на отвореном или затвореном, потребно је омогућити дистанцу како између извођача, тако и међу публиком, као и вршити редовну дезинфекцију инструмената. Сви детаљи о томе како ће изгледати одлазак у биоскопе, позоришта и на концерте, прочитајте у одвојеном тексту.

У затвореном простору потребно је одржавати размак од 1,5 метра, односно четири метра квадратна по особи, а у случају седећих концерата, као и у биоскопима и позориштима, обавезна су празна места међу посетиоцима.

Слична ситуација је код концерата на отвореном, где простор мора да буде јасно подељен на зоне, а групе не смеју бити веће од шесторо пријатеља или чланова породице.

Домови за стара лица

Након вишемесечног периода без посета баке и деке збринуте у домовима за стара лица, добили су лепе вести – коначно ће моћи да виде своје ближње. Ипак, ове посете биће кратке.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић упутио је свим установама социјалне заштите и геронтолошким центрима Инструкцију о начину рада приликом организовања посета корисницима, након што су посете поново дозвољене закључком Кризног штаба за спречавање заразне болести Ковид-19.

Према Инструкцији, посете могу бити организоване сваким радним даном од 10 до 18 сати у повољним временским условима у дворишту зграде, а корисник може да прими две посете недељно. Посете морају да буду унапред заказане и да трају до 15 минута.

Посетиоцима ће бити мерена температура, а поред заштитне маске, посетилац ће морати да носи и визир и да држи дистанцу од два метра од корисника.

Биће спроведене и остале епидемиолошке мере као што је дезинфекција руку и одеће, наводи се поред осталог у Инструкцији.

Шта се дешава са клубовима?

Ноћни кубови дефинитивно још неће осетити попуштање мера, јер се ради о затвореном простору који је погодан за ширење вируса.

– Ноћни клубови и даље не могу да раде, још је на снази мера забране окупљања више од 10 особа и о новим мерама ћемо расправљати у наредном периоду – истакао је др Кон.

Др Дарија Кисић Тепавчевић додала је да затворени простори јесу места високог ризика и да морамо у сваком моменту поштовати мере, те да ће се промене мера одностити на отворене просторе.

Да ли ћемо моћи да приређујемо славља?

Др Дарија Кисић Тепавчевић истакла је да ће у наредном периоду на разматрање доћи и додатно попуштање мера. То подразумева продужавање радног времена места где је могућ боравак на отвореном, али судбина свадби и крштења и даље је неизвесна.

– Што се тиче броја окупљања људи на отвореном, он је и даље 10. На слављима је фаворизовано преношење инфекције, људи су се значајно опуштали. Чак и ако дође до попуштања мера, то неће важити и за весеља. Не можемо замислити свадбу с ношењем маски, и тако ће бити до даљег. Сви се надамо да ће се десити неко чудо, не знамо када ће се десити, али све је могуће – рекла је Дарији Кисић Тепавчевић.

Она је истакла и да је певање и гласна прича, који су саставни део сваког весеља, тренутак када се вирус највише преноси.

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс