СРБИЈА ЈАВЉА

ОВО СВЕ ТУРИСТЕ ЗАНИМА: Ево да ли је обавезан ТЕСТ И КАРАНТИН ПО ПОВРАТКУ СА ЛЕТОВАЊА!

Одлука о увођењу обавезног ПЦР теста или стављања у карантин или самоизолацију по повратку са летовања из иностранства све је реалнија.

Корона је букнула у комшилуку, Босни и Херцеговини, Хрватској и Црној Гори, али сада прети да се поново прелије и у нашу земљу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, након што су месецима грађани Србије чекали и надали се да ће у августу коначно бити отворена грчка граница, те да ће моћи да оду не летовање на неку од омиљених дестинација попут Халкидикија, Тасоса, Лефкаде или Законтоса, када су схватили да од тога нема ништа окренули су се алтернативним варијантама.

А то су управо Хрватска, БиХ (Неум) и Црна Гора која је пре десетак дана донела одлуку да покуша да спасе своју туристичку сезону уз помоћ српских туриста, те су отворили границу уз обавезне тестове. Према последњим подацима Хрватска има 50,56 заражених на 100.000 становника, са тенденцијом даљег раста, Црна Гора 146,9 оболелих на 100.000 грађана, а БиХ чак 198,2!

Чланови Кризног штаба не крију да нам прети опасност од увозне короне путем наших грађана који летују у Хрватској, Црној Гори, БиХ…

– Ми не знамо како се врше тестирања у другим земљама. У било коју земљу у региону тренутно да одете лошија је епидемиолошка ситуација него што је то у нашој земљи. Забрињава нас у овом моменту повратак наших грађана из овог региона. Очекивано је да дође до пораста броја оболелих, плашимо се секундарног преношења у нашој популацији од особа које су ишле у туристичке дестинцације – истакла је јуче др Дарија Кисић Тепавчевић.

Одлука о увођењу обавезног ПЦР теста или стављања у карантин или самоизолацију по повратку са летовања из иностранства све је реалнија.

– На недељном нивоу се праве евалуације које су земље потенцијална жаришта за унос, где имамо највише грађана, где треба увести евентуални ПЦР или карантин након доласка у земљу. Размишљамо о томе, многе државе су увеле овакве мере за повратак из ових земаља. Таква одлука није још донета, али наравно да о њој размишљамо, то је одлука која се евалуира на дневном нивоу. Радимо епидемиолошка истраживања особа које се враћају, још нема алармантних сигнала, али та одлука је епидемиолошки оправдана – закључила је др Кисић Тепавчевић.

Обавезан ПЦР тест за четири земље
Србија је за сада увела обавезан ПЦР тест (негативан налаз) само за грађане из четири земље који долазе код нас: Хрватска, Румунија, Бугарска и Северна Македонија.

– БиХ и Црна Гора се на тој листи нису нашли само из политичких разлога – отворено је рекао епидемиолог др Предраг Кон.

Извор:  Srbijadanas.com