Свет

ПОТПУНИ ПРЕОКРЕТ! Председник вратио златне резерве из иностранства

Минск — Председник Белорусије Александар Лукашенко сматра да је била стратешки исправна раније донета одлука да се из иностранства у земљу врате све златне резерве.

„Браво за Националну банку и владу. Пре три месеца сам дао задатак да се све златне и девизне резерве врате у земљу, посебно злато. У земљу је враћено све до последњег грама злата“, рекао је Лукашенко.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Белоруски лидер је истакао да земља има довољно резерви да одржи курс националне валуте на прихватљивом нивоу, а похвалио је Националну баку и Савет министара, који још нису „стварно“ почели да користе златне резерве, преноси Спутњик.

Лукашенко сматра да управо због тога нема катастрофалне ситуације са курсом националне валуте. Истовремено је признао да у „појединим мењачницама у земљи некад може недостајати новца у готовини“ и дао је налог Националној банци да исправи ту ситуацију.

Према подацима Националне банке Белорусије, почетком 2020. године златне резерве земље су износиле 42,2 тоне. Првог јануара укупне златне и девизне резерве земље износиле су 9,39 милијарди долара, а 1. августа износе 8,86 милијарди.

Како су објаснили из Националне банке, златне резерве су племенити метали у облику златних полуга. Њима управља банка и део су Државног фонда племенитих метала Белорусије.

 

Фото: Pixabay.com
Извор: ТАЊУГ