Србија

ПОВЕЋАВА ЗА МИНИМАЛАЦ? Сада је 30.022 динара, ево колико ће тражити!

Више од 350.000 људи ових дана интензивно размишља хоће ли бити повећања њихове минималне зараде од 30.022 динара. Јер август и септембар, били су свих претходних година, управо месеци када се одлучивало о расту минималца за наредну годину. Питање је још „вруће“ имајући у виду да је ове године много више послодаваца који тешко могу да повећају плате, али и с друге стране, много радника који су због корона кризе у тежој финансијској ситуацији него 2019.

Прошле године Влада је преломила и повећала минималац са 27.000 динара на око 30.000 динара, тачно 10. септембра. Данас, преговори око минималне цене рада још нису почели , а крајњи законски рок за договор између државе, синдиката и послодаваца је 15. септембар. За петак, прекосутра, најављен је колегијум све три стране, и тада би могло нешто више да буде познато.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Нико не позива на преговоре, што је неуобичајено за средину августа, која је годинама резервисана за то – рекао је Љубисав Орбовић, председник Савеза самосталних синдиката Србије.

А, још 2018. године договорено је да минималац по окончању треће године достигне вредност минималне потрошачке корпе. По тој рачуници, сада би минимнална зарада требало да буде 37.700 динара. И то би у односу на тренутни минималац било повећање за око 7.700 динара.

Синдикати су, међутим, свесни да би оволико повећање тешко могло да буде усаглашено, тим пре, што је већина послодаваца већ финансијски подбацила, а притом имају и незвесност коју носе јесен и зима.

„Ми ћемо тражити оно што је договорено, али смо истовремено свесни околности“, каже нам представник једног синдиката.

Према истраживању Уније послодаваца Србије, највећи број привредника, чак 85 одсто сматра да нема места повећању минималне цене рада. Остали би пристали, али под условом да им дражава смањи трошкове пословања из угла пореских обавеза.

Од 2010. године држава је повећавала минималац осам пута. На захтеве синдиката за повећање најниже загарантоване зараде у земљи није пристајала у 2014. и 2016. години. Минималац је у 2018. повећан за 10 одсто, у 2017. години за шест одсто, а прошле године за 11,1 процената, што је било највеће повећање.

Извор: Блиц.рс