Србија

ПРЕДРАГ КОН СЕ ЈУТРОС ХИТНО ОГЛАСИО! Ево да ли ће бити нових мера за повратнике из иностранства

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је данас да се за сада не предвиђају нове мере, односно карантин или самоизолација, за грађане Србије који долазе из других земаља. Кон је за РТС рекао да се нове мере увек спремају у зависности од ситуације, али да за сада не предвиђа ни карантин ни самоизолација за грађане који долазе из иностранства.

На питање колико треба да се смањи број заражених да би био укинут тест при уласку српских држављана у Црну Гору, Кон је рекао да је критеријум Црне Горе 25 заражених на 100.000 становника, те да ће, уколико се оваква ситуација одржи, то бити постигнуто за недељу дана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Говорећи о тренутној ситуацији, Кон каже да и даље ствара несигурност то што се не смањује број прегледа.

„Најважнији су свакако бројеви, они јесу оријентациони али је чињеница да то пада и да већ два дана имамо сигурно много бољу ситуацију. Ја сам рекао да је за очекивање да то буде између 100 и 200 наредних недељу дана, ако буде тако то је оно што је очекивано. После тога ће то још више пасти“, објаснио је Кон.

Указао је да ситуација иде на боље, али да смо несигурни због прилива оних који имају тегобе и оних који се дефинишу као сумњиви.

„У Београду се тај број смањује, али има неки свој ритам. Суботом и недељом се спусти, па онда понедељак буде највећи, јер наш човек суботом, поготову недељом, не иде код лекара и то је нека навика која је пренета“, рекао је доктор.

Повећани су капацитети тестирања у Србији, а Кон каже да у Градском заводу за јавно здравље су планирали да тестирају 30-35 људи дневно, али да је сада то подигнуто на 150.

На питање колико људи има антитела на корона вирус, Кон каже да према једином пресеку који је рађен резултат је био 6,4 одсто, али да сада очекују да је преко 10 посто.

Укидаћемо мере тек кад данима буде мање од 100 оболелих

Кон је изјавио да је рано говорити о ублажавању мера уведених у борби против коронавируса.

Он је за Блиц истакао да ће са укидањем мера моћи да се почне тек када број новозаражених буде знатно и стабилно испод 100.

Он је навео да ће се тек расправљати о попуштању мера и додао да сматра да је сада важније да почне одржавање културних догађаја, иако, како је рекао, постоје аргументи да се пре тога продужи радно време кафића, што је најавио председник Србије Александар Вучић.

„И даље тако мислим, али не могу да будем слеп или да не чујем све потребе које се упућују и на Кризни штаб и на оне које се баве економским питањима. Јасно је да би било најбоље да се што мање стварају услови за пренос вируса, али истовремено ако изгубимо приходе, онда нисмо ништа добро урадили“, казао је Кон.

Он је указао да је екстремно важно поштовање прописаних мера, посебно ношење маски, због почетка школске године.

Извор: Тањуг, РТС, Блиц